Δευτερολογία Τσίπρα: Ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη ένιωσα ανασφάλεια


Σε υψηλούς τόνους συνέχισε ο Αλέξης Τσίπραςκατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ακούγοντας τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού ένιωσε ανασφάλεια καθώς όχι μόνο δεν προέβη σε καμία αυτοκριτική αλλά επιτέθηκε στην αντιπολίτευση.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ιδεολογικά αντίθετη με την ενίσχυση του ΕΣΥ ενώ υπογράμμισε ότι η μέθοδος αντιμετώπισης της πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή.

Τέλος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επιλογή της να αυξήσει σε 500 ευρώ το πρόστιμο για μη τήρηση των μέτρων και αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν κάνετε το πρόστιμο 534 να μην έχετε και πάρε-δώσε;»

Σημειώνεται ότι στην πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για ανεπάρκεια και επανάληψη των ίδιων λαθών.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης Τσίπρα

Το κύριο συναίσθημα, ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη στη δευτερολογία, ήταν η ανασφάλεια. Επιτέθηκε σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι σας κάνουμε κριτική ενώ τα έχετε κάνει όλα σωστά και δεν το καταλαβαίνουμε.

Δεν κάνετε αυτοκριτική και υψώσατε τους τόνους ενώ αυτό δεν σας αναλογεί. Ο τρόπος που αντιμετωπίσατε τη συζήτηση μου δείχνει ότι δεν έχετε καθαρό μυαλό να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.

Σηκώνετε τους τόνους σε μια αντιπολίτευση που στα κρίσιμα ζητήματα (περιοριστικά μέτρα και εμβολιασμό) ήμασταν υποδειγματικοί.

Ευρωπαίοι ομόλογοί σας κάνουν αυτοκριτική. Εσείς με αλαζονεία, επιθετικότητα και ύφος.

Η μεγαλύτερη ανησυχία μου προκλήθηκε από τη δήλωσή σας ότι δεν ξέρουμε αν οι εταιρείες θα ακολουθήσουν τις προθεσμίες. Ενώ πριν δύο μέρες λέγατε άλλα.

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό με την επάρκεια των εμβολίων. Και πρέπει να το συζητήσουμε, να παρθεί μια πρωτοβουλία.

Οσο νωρίτερα γίνει ο εμβολιασμός τόσο περισσότερους ανθρώπους θα σώσουμε. Το ζήτημα είναι να εμβολιάσεις γρήγορα, όχι να έχεις κάβα το επόμενο διάστημα. Ακούγοντάς σας ένιωσα ανασφάλεια.

Οσα κάνατε για την ενίσχυση του συστήματος υγείας έγιναν μετά την πανδημία. Πριν δεν είχατε κάνει τίποτα. Ούτε ένα κρεβάτι δεν προσθέσατε. Γιατί το πρόγραμμά σας αυτό ήταν. Συμπράξεις των νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα.

Είπατε σωστά ότι υπάρχει πρόβλημα στην προσφορά ορισμένων ειδικοτήτων. Στους νοσηλευτές όμως υπάρχει προσφορά. Πώς όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; Το οποίο το δέχομαι είναι παλιότερο, δεν είναι τωρινό. Φεύγουν νέοι επιστήμονες και πάνε γιατροί στο εξωτερικό. Και η λύση για το ανατρέψουμε αυτό είναι η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και να δώσουμε κίνητρα στους νέους είτε να μην φεύγουν είτε να επιστρέψουν.

Δεν είστε πρόθυμος όμως γιατί το πρόγραμμά σας είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Μην έρχεστε εδώ να μας κάνετε τον σοσιαλιστή όμως.

Ο τρόπος με τον οποίο κάνετε την ανίχνευση του ιού στην κοινότητα είναι λάθος. Δεν ακολουθείτε το παράδειγμα χωρών εντός ΕΕ αλλά και εκτός. Ορισμένες χώρες αντιμετώπισαν πολύ καλά την πανδημία, μέσω μαζικών εστιασμένων ελέγχων και λοκντάουν όπου χρειάζεται.

Δεν είπα ότι τα rapid test είναι άχρηστα. Είπα ότι τα μοριακά πρέπει να είναι περισσότερα. Και έχει μεγάλη σημασία πόσα τεστ κάνεις.

Δεν δίνετε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής γιατί φοβάστε μην δούμε τις μεγάλες σας πολιτικές ευθύνες.

Η βασική μέθοδος που έχετε για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή.

Ανακοινώσατε σήμερα αύξηση στο πρόστιμα στα 500 ευρώ. Τι εξυπηρετεί αυτή η απόφαση; Είναι θέμα χρημάτων η τήρηση των μέτρων; Ήταν μικρό το πρόστιμο των 300; Δίνετε 534 σε έναν εργαζόμενο και μπορεί να πληρώσει 500 ευρώ σε πρόστιμο;

Το 2020 είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Κι αλλού είχαν πανδημία, αλλά εδώ είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση.

Nα σας επαναλάβω ορισμένες προτάσεις, γιατί κάνετε ότι δεν τις ακούτε: Μετατρέψτε τώρα, το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα. Προχωρήστε στη συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης που κάναμε εμείς στα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματίες, τους μικρομεσαίους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, που προέβλεπε και 120 δόσεις και μερική διαγραφή του της βασικής οφειλής. Θεσμοθετήστε την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για περίοδο μετά την άρση του lockdown. Αφήστε τις παρατάσεις και αποσύρετε τον πτωχευτικό νόμο. Αντιληφθείτε ότι μπαίνουμε σε μια χρονιά που έτσι όπως τα κάνατε, θα πληθαίνουν τα λουκέτα και θα αυξάνετε η ανεργία.

Εχετε χάσει κάθε αξιοπιστία κ. Μητσοτάκη. Και δεν την χάσατε μόνο από τη διαχείριση της πανδημίας. Είδα χθες ότι υποδεχθήκατε τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Και είπατε ότι πρέπει να τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν λέγαμε όμως ότι πρόκειται για εθνικά επωφελή συμφωνία μας λέγατε ψεύτες. Τώρα σπεύδετε να την εφαρμόσετε. Καλά κάνετε.

iefimerida.gr

Πηγή: cretapost.gr