Στην επιστολή επισημαίνονται θέματα για τα κριτήρια της βαθμολόγησης των μικρών επιχειρήσεων για την ένταξη τους στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμε κε. Περιφερειάρχη,
Σχετικά με το Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Περιφέρεια Κρήτης, θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας καθώς είναι δράση στοχευμένη στις πραγματικές ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν προκύψει από τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19.
Ωστόσο θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποια θέματα για τα οποία γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και προβληματισμών.
Κατ’ αρχήν, σχετικά με τα κριτήρια βαθμολόγησης και δη το Κριτήριο Α3: Επίπτωση του Covid-19 στον Κύκλο Εργασιών της Επιχείρησης (το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην τελική βαθμολογία (60%) ο τρόπος που είναι σχεδιασμένο δεν αντιμετωπίζει αναλογικά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι διάφοροι κλάδοι. Ο υπολογισμός του συγκεκριμένου κριτήριου προκύπτει από τον τύπο (Κύκλος εργασιών Β τριμήνου 2019 / Κύκλος εργασιών Β τριμήνου 2020) Χ 6 . Έτσι μια επιχείρηση που έχει μείωση τζίρου 90% λαμβάνει 60 βαθμούς, ενώ μια επιχείρηση με μείωση τζίρου 80% λαμβάνει 30 βαθμούς και μια επιχείρηση με μείωση 50%, μόλις 12 βαθμούς.
Θεωρούμε ότι ο παραπάνω τρόπος υπολογισμού είναι άδικος και προτείνουμε για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 30%, η βαθμολογία αυτού του κριτηρίου να είναι αναλογική με την μείωση του τζίρου τους. Μια επιχείρηση που έχει μείωση τζίρου 90% να λαμβάνει 60 βαθμούς, ενώ μια επιχείρηση με μείωση τζίρου 80% να λαμβάνει 48 βαθμούς (60 Χ 80%), μια επιχείρηση με μείωση 70%, να λαμβάνει 42 βαθμούς (60 Χ 70%) και ούτω καθεξής.
Παράλληλα, για το εν λόγω Κριτήριο Α3 προτείνουμε να διευρυνθεί το εξεταζόμενο διάστημα από τρίμηνο (1/4/2020 έως 30/06/2020) σε εξάμηνο (1/4/2020 έως 30/09/2020) αντίστοιχα και για το 2019, προκειμένου να αρθούν οι ανισοκατανομές στη βαθμολογία και να καταστεί ορθολογικότερη η αξιολόγηση των επιχειρήσεων.
Επίσης, επειδή προβλέπεται να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και κατά συνέπεια πλήθος αιτήσεων θέλουμε να επισημάνουμε τις κάτωθι πολύ σημαντικές παραμέτρους:
1) Aφενός είναι σκόπιμο να γίνει μια αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο ΠΣΚΕ καθώς είναι ανοιχτά μια σειρά προγραμμάτων (Αναπτυξιακός Νόμος, Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, το αντίστοιχο πρόγραμμα και στις υπόλοιπες περιφέρειες κλπ) με αποτέλεσμα να έχει υπερφορτωθεί και να μπλοκάρει πολύ συχνά (servererror, κλπ)
2) Να δοθεί παράταση τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή των επιχειρήσεων στη ΔΟΥ και τα Πρωτοδικεία, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να υποβάλουν το ΦΠΑ του Γ’ τριμήνου 2020 (απλογραφικά βιβλία) και του Σεπτεμβρίου 2020 (διπλογραφικά βιβλία).
3) Λόγω καθυστέρησης στην έκδοση των Πιστοποιητικών από τα Πρωτοδικεία να δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης των δικαιολογητικών συμμετοχής με την υποβολή σχετικής Υ/Δ και του αριθμού πρωτοκόλλου της αίτησης από το Πρωτοδικείο.
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επιτείνονται, ιδιαίτερα για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, επιβάλλεται να διεκδικηθούν πρόσθετα κονδύλια σε προγράμματα – μη επιστρεπτέας – ενίσχυσης της ρευστότητας.
Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας σας ευχαριστούμε προκαταβολικά. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης
Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Σταύρος Καρτέρης
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Χαράλαμπος Λεκάκης
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, κ. Μανώλης Κουμαντάκης
[ad_2]