Κίνδυνος ανεργίας για 5.000 εργαζόμενους στην εστίαση


Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο ειδικό καθεστώς, το ενδεχόμενο, εξαιτίας της έκτακτης ενίσχυσης που δόθηκε στο προϊόν, 30 ευρώ ανά στρέμμα να χρειαστεί να ενταχθούν στο κανονικό και να τηρούν πλέον βιβλία αφού ξεπερνούν το όριο των 5000 ευρώ.

Το θέμα που ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη οδεύει στη Βουλή και το Υπουργείο οικονομικών από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στο λογιστή χιλιάδες αγρότες

Η ενίσχυση των 30 ευρώ ανά στρέμμα που δόθηκε στο ελαιόλαδο στέλνει χιλιάδες παραγωγούς ειδικού καθεστώτος στους λογιστές.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του Ηρακλείου κ.Δημήτρης Χριστοφοράκης “εάν δεν υπάρξει ειδική ρύθμιση που να προβλέπει την εξαίρεση, εξαιτίας της έκτακτης επιχορήγησης, οι αγρότες χάνουν το ειδικό καθεστώς του ορίου των 5000 ευρώ σε ενισχύσεις”.

Πλέον, είπε, καλούνται να τρέξουν ένα μαραθώνιο μέχρι 29 Ιανουαρίου για να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς και να τηρούν βιβλία εσόδων -εξόδων, να κόβουν ΦΠΑ στα τιμολόγια και άλλες διαδικασίες.

Γιατί κινδυνεύουν να βγούν από το ειδικό καθεστώς

Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις, επεσήμανε ο κ.Χριστοφοράκης, που ανήκουν στο ειδικό καθεστώς και η έκτακτη ενίσχυση που έλαβαν δεν θεωρείται έκτακτη και προστίθεται στις ήδη θεσμοθετημένες επιδοτήσεις με αποτέλεσμα όσοι ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ να εντάσσονται στο άλλο κανονικό καθεστώς.

Στη Βουλή στο πρόβλημα που ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους ελαιοπαραγωγούς ενώ στην στην εκπομπή παρενέβη ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος χαρακτήρισε άδικη αυτή την εξέλιξη και υποσχέθηκε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή ενώ θα κάνει και άμεση παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών για να διευθετηθεί άμεσα το θέμα και να μην χάσουν το ειδικό καθεστώς οι αγρότες.

Προφανώς είπε, “μια έκτακτη ενίσχυση δεν πρέπει να προστίθεται στις επιδοτήσεις που παίρνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί ελαιολάδου γιατί γι αυτό το λόγο έχει χαρακτηρισθεί έκτακτη και ίσως το υπουργείο δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς πάει να συμβεί”.

Επίσης αναδείχτηκε και ένα άλλο θέμα καθώς τα χρήματα αυτά έχουν χρεωθεί για το έτος 2019 και όχι 2020 από την εφορία με αποτέλεσμα σύμφωνα με τον κ. Χριστοφοράκη να χρειάζεται να υποβάλλουν και τροποποιητική δήλωση από τους αγρότες.

Διαβάστε επίσης:

Εκτός λειτουργίας η ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου! – Τι απαντά η Μπορμπουδάκη

Σε νέο σημείο η λαϊκή αγορά στη Νέα ΑλικαρνασσόSource link