Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, στις 18:30, το Δημοτικό Σχολείο Απεσωκαρίου στο Ηράκλειο Κρήτης θα φιλοξενήσει την 14η Γευσιγνωσία, μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί ως θεσμός για την ανάδειξη των παραδοσιακών κρητικών γεύσεων. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απεσωκαρίου, προσελκύει το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν την κρητική – μεσογειακή διατροφή.
Η γευσιγνωσία, που πραγματοποιείται για 14η συνεχή χρονιά, εστιάζει στην ανάδειξη της κρητικής κουζίνας, παρουσιάζοντας παραδοσιακά πιάτα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Τοπικοί σύλλογοι από όλη τη Μεσαρά συμμετέχουν ενεργά, προβάλλοντας τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής και συμβάλλοντας στη διάδοση της στην καθημερινότητα των νοικοκυριών.
Πλούσιο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:30 με τα εγκαίνια, ακολουθούμενα από το καλωσόρισμα των πολιτιστικών συλλόγων. Στις 19:00, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες που θα εστιάσουν στη δημιουργία ψηφιακού γαστρονομικού χάρτη της Μεσαράς, τη συνεισφορά των γυναικείων συνεταιρισμών στην τοπική οικονομία, καθώς και στη μινωική διατροφή. Ομιλητές θα είναι καταξιωμένοι ειδικοί, όπως η Εβελίνα Φραγκιαδάκη και ο Δρ. Διαμαντής Παναγιωτόπουλος.
Στις 20:00, θα ξεκινήσει η παρουσίαση των τοπικών κρητικών συνταγών από τους πολιτιστικούς συλλόγους, ακολουθούμενη από γευσιδοκιμασίες πιάτων, γλυκών δημιουργιών και τοπικών αποσταγμάτων. Η βραδιά θα κλείσει με μουσική συναυλία της Εμμανουέλας Νινιράκη στις 21:45.
Παράλληλες Δράσεις για Μικρούς και Μεγάλους
Παράλληλα με τις κύριες εκδηλώσεις, θα διεξαχθούν παιδικά εργαστήρια που θα επιτρέψουν στους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Επίσης, θα παρουσιαστεί το “Κρητικό Υγιεινό Παιδικό Πρωινό Γεύμα”, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των παιδιών στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Στόχος η Προβολή της Κρητικής Γαστρονομίας
Με τη συμμετοχή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Εθνικού Κυπριακού Μουσείου Τροφίμων και Διατροφής, το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς προχωρά στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων παραδοσιακών συνταγών από κάθε χωριό της Μεσαράς. Στόχος είναι η προβολή των τοπικών προϊόντων και η συμβολή στη δημιουργία γαστρονομικού τουριστικού χάρτη της περιοχής.
Η εκδήλωση, που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Γόρτυνας, υπόσχεται να προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης και πολιτισμού, αναδεικνύοντας το ταλέντο των τοπικών νοικοκυρών και την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Κρήτης.