Κρήτη: Ανησυχητική Μείωση Βροχοπτώσεων το 2023

Κλιματική Αλλαγή

Φωτοφραφία του NOAA από Unsplash

Το 2023 αποτελεί ένα από τα πιο ξηρά έτη που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, με την Κρήτη να εμφανίζει εντυπωσιακές μειώσεις στις βροχοπτώσεις, φθάνοντας μέχρι και το -40%. Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη επισημάνθηκε από τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, επικεφαλής του Meteo, αναδεικνύοντας την ανάγκη για επείγουσες δράσεις προσαρμογής και μετριασμού των κλιματικών αλλαγών.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι πολλές περιοχές της Ελλάδας εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων από τη μέση τιμή της κλιματικής περιόδου 1991-2020. Ειδικότερα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πολλά τμήματα της ανατολικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, τα νησιά και η Κρήτη, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες πτώσεις.

Αντίθετα, περιοχές όπως η Θεσσαλία, τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας εμφάνισαν αυξημένες βροχοπτώσεις σε σχέση με την κανονική τιμή, με την Θεσσαλία να ξεχωρίζει λόγω των ακραίων βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου.

Η σημαντική αυτή μεταβολή στο κλίμα της Ελλάδας θέτει εκ νέου το θέμα της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, επισημαίνοντας την ανάγκη για αμέσως δράσεις προσαρμογής και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων και των οικοσυστημάτων στις αλλαγές αυτές.

Η μείωση των βροχοπτώσεων το 2023 στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη για ολοκληρωμένη δράση και πολιτική προσαρμογής. Είναι κρίσιμη η ενημέρωση και η συμμετοχή όλων στην προσπάθεια για μια βιώσιμη και ανθεκτική στο μέλλον κοινωνία.

Exit mobile version