Αίτημα χρηματοδότησης συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Μεσαράς έχει υποβάλει προς το Υπουργείο Υποδομών ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού. Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, σε συνάντηση των δημάρχων Φαιστού και Γόρτυνας με τον γενικό γραμματέα Υποδομών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης και Γόρτυνας Μιχάλης Κοκολάκης. Στην ατζέντα βρέθηκαν οι εκκρεμότητες στον δρόμο Ηρακλείου–Μοιρών, ο σχεδιασμός του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΝΟΑΚ), καθώς και η οδική σύνδεση της Μεσαράς και της νότιας Κρήτης με το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.
Πού προβλέπονται παρεμβάσεις
Σύμφωνα με τον Δήμο Φαιστού, το αίτημα των 31 εκατ. ευρώ αφορά έργα και παρεμβάσεις που συνδέονται με την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του οδικού δικτύου.
Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που έθεσαν οι δύο δήμαρχοι περιλαμβάνονται η κατασκευή του κόμβου Πανασού, η ολοκλήρωση του οδικού τμήματος στην Αγία Βαρβάρα και η δημιουργία εξόδου διαφυγής στη σήραγγα της περιοχής.
Στη συζήτηση περιλήφθηκαν επίσης η κατασκευή κυκλικού κόμβου στο Καστέλι Μοιρών και η αποκατάσταση τοπικών οδικών συνδέσεων που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, διακόπηκαν μετά την κατασκευή του δρόμου της Μεσαράς, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση πολιτών σε ιδιοκτησίες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε προβλήματα καθιζήσεων και στατικότητας σε σημεία του δικτύου, όπως και σε παρεμβάσεις που απαιτούνται για την απορροή των ομβρίων υδάτων.
ΝΟΑΚ και σύνδεση της Μεσαράς με το Καστέλι
Ξεχωριστό μέρος της συζήτησης αφορούσε τον Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης και τις μελετητικές εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δήμου Φαιστού, αναμένεται συνάντηση της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Αντικείμενο θα είναι η κατάσταση των μελετών και τα επόμενα βήματα για τον ΝΟΑΚ, χωρίς στην παρούσα φάση να έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Στην ίδια συζήτηση τέθηκε η σύνδεση της Μεσαράς και συνολικά της νότιας Κρήτης με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, ζήτημα που συνδέεται με τον ευρύτερο σχεδιασμό των οδικών υποδομών της περιοχής.
Ο ΝΟΑΚ αποτελεί ήδη αντικείμενο επιμέρους μελετών και έργων σε διαφορετικές περιοχές της Κρήτης. Στα τέλη Αυγούστου 2026, η Περιφερειακή Επιτροπή Κρήτης ενέκρινε συμπληρωματικές μελέτες ύψους 4 εκατ. ευρώ για τμήματα του άξονα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, από το Ροδάκινο έως την Αγία Γαλήνη.
Τι ακολουθεί
Ο δήμαρχος Φαιστού έθεσε, σύμφωνα με τη δημοτική ανακοίνωση, ως προτεραιότητα την προώθηση των παρεμβάσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το επόμενο ουσιαστικό βήμα αφορά πλέον την εξέταση των μελετητικών εκκρεμοτήτων για τον ΝΟΑΚ, αλλά και την τύχη του αιτήματος χρηματοδότησης των 31 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί απόφαση έγκρισης του συγκεκριμένου ποσού ή δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τα έργα.
