Άγιος Βασίλειος: 55 αυτοψίες μετά την πυρκαγιά – Τι ακολουθεί για αποζημιώσεις και έργα

Άγιος Βασίλειος: Η επόμενη ημέρα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά

Δέκα ημέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, το βάρος μεταφέρεται πλέον από την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στην αποκατάσταση των ζημιών και στις αποζημιώσεις των πληγέντων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη, έχουν πραγματοποιηθεί 55 αυτοψίες σε κτίρια, ενώ δρομολογούνται παρεμβάσεις για τις δημοτικές υποδομές, τον πρωτογενή τομέα και την προστασία των καμένων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Η πυρκαγιά άφησε πίσω της εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, οχήματα, αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και υποδομές. Το βαρύτερο τίμημα ήταν η απώλεια δύο πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει ανακοινώσει ότι, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρίου, θα προχωρήσει στην ανέγερση μνημείου στη μνήμη των δύο πυροσβεστών.

55 αυτοψίες σε κτίρια – Τα αποτελέσματα των ελέγχων

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει ο δήμαρχος από τις αυτοψίες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ελέγχθηκαν συνολικά 55 κτίρια. Από αυτά, 24 χαρακτηρίστηκαν κατοικήσιμα, 12 προσωρινά μη κατοικήσιμα και 19 επικίνδυνα για χρήση ή κατεδαφιστέα.

Το επόμενο στάδιο αφορά τη συγκέντρωση και την υποβολή των φακέλων των πληγέντων, ώστε να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αποζημίωσης. Για τις επιχειρήσεις έχουν επίσης προχωρήσει οι καταγραφές και η συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Στο ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, οι δηλώσεις έχουν ολοκληρωθεί και έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες στις πληγείσες εκμεταλλεύσεις. Για το φυτικό κεφάλαιο, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων παραμένει ανοιχτή έως τις 20 Αυγούστου και στη συνέχεια προβλέπονται αυτοψίες από τον ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, μέσω της Κρατικής Αρωγής προβλέπεται, σύμφωνα με τη δήλωση του δημάρχου, αποζημίωση και για πάγιο εξοπλισμό του πρωτογενούς τομέα που καταστράφηκε, όπως αρδευτικές εγκαταστάσεις και μηχανήματα.

Αποκαταστάθηκαν βασικά δίκτυα στους πληγέντες οικισμούς

Η δημοτική αρχή αναφέρει ότι μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες αποκαταστάθηκαν η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση, η δημοτική οδοποιία και οι τηλεπικοινωνίες στους οικισμούς που επλήγησαν.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εξέτασης Φυσικών Καταστροφών του Δήμου ολοκλήρωσε την καταγραφή των ζημιών στις δημοτικές υποδομές. Οι σχετικοί φάκελοι πρόκειται να υποβληθούν για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.

150.000 ευρώ για ζωοτροφές

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη στήριξη των κτηνοτρόφων, καθώς η φωτιά προκάλεσε απώλειες σε βοσκοτόπους, εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο.

Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών έχει εξασφαλιστεί έκτακτη χρηματοδότηση 150.000 ευρώ για ζωοτροφές, ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η Περιφέρεια Κρήτης έχει δεσμευθεί να συμβάλει στην αποκατάσταση υποδομών που επλήγησαν. Πρόσθετες ποσότητες ζωοτροφών συγκεντρώθηκαν μέσω χορηγιών από επιχειρήσεις του κλάδου.

Νέες χρηματοδοτήσεις 2,7 εκατ. ευρώ για το οδικό δίκτυο

Στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας περιλαμβάνονται και δύο χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,7 εκατ. ευρώ για οδικές παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, ποσό 1,5 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί για τη συνέχιση των διαπλατύνσεων και ασφαλτοστρώσεων στον Αγιοβασιλιώτικο Παραλιακό Δρόμο. Παράλληλα, δρομολογείται χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στους κάθετους οδικούς άξονες που συνδέονται με τον παραλιακό δρόμο.

Η δημοτική αρχή συνδέει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις και με την πολιτική προστασία, επισημαίνοντας ότι το οδικό δίκτυο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς τόσο για την απομάκρυνση πολιτών όσο και για την πρόσβαση πυροσβεστικών δυνάμεων και εθελοντών.

Προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα

Μετά την πυρκαγιά, ένα από τα βασικά ζητήματα που τίθενται είναι η προστασία των καμένων εκτάσεων πριν από τις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις. Η απώλεια της βλάστησης αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης, μεταφοράς φερτών υλικών και πλημμυρικών φαινομένων.

Στις πληγείσες εκτάσεις έχουν δρομολογηθεί αυτοψίες από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, με στόχο να εντοπιστούν τα σημεία μεγαλύτερου κινδύνου. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι η εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας, πάνω στις οποίες θα βασιστούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ για υπογείωση δικτύων

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου γνωστοποίησε επίσης ότι επανέφερε με επιστολή προς τον ΔΕΔΔΗΕ το αίτημα για υπογείωση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές όπου καταγράφονται συστηματικά ισχυροί άνεμοι.

Το αίτημα αφορά την ευρύτερη περιοχή των Ακουμίων, της Κρύας Βρύσης, των Μελάμπων, του Ροδακίνου, των Σακτουρίων και των Σελλίων. Μέχρι να καταστεί εφικτή η υπογείωση, ο Δήμος ζητά να εξεταστούν ενδιάμεσες τεχνικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του δικτύου.

Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο δήμαρχος, από το 2017 έως σήμερα έχουν εκδηλωθεί 351 πυρκαγιές στην περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Οι περισσότερες, όπως αναφέρει, περιορίστηκαν πριν λάβουν μεγάλες διαστάσεις, με εξαιρέσεις μεταξύ άλλων τις μεγάλες πυρκαγιές του 2022 και εκείνες της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Στον υφιστάμενο μηχανισμό περιλαμβάνονται οχήματα, δεξαμενές, drone και άλλα μέσα, ενώ η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας κινητοποίησε 45 αυτοκινούμενα πυροσβεστικά οχήματα στη μεγάλη πυρκαγιά. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ακόμη δωρεά από τη MOTOR OIL και την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία περιλαμβάνει ένα εξοπλισμένο πυροσβεστικό όχημα Double Cab, πέντε Pick-Up και ατομικό επιχειρησιακό εξοπλισμό για 50 εθελοντές πυροπροστασίας.

Η δημοτική αρχή δηλώνει ότι το επόμενο διάστημα θα παρακολουθεί την πορεία των φακέλων αποζημίωσης και θα συνεργάζεται με την Πολιτεία, την Περιφέρεια, τον ΕΛΓΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Notos On Line

Exit mobile version