Το Ροτάσι έγινε την Πέμπτη 27 Αυγούστου σημείο συνάντησης της αρχαιολογίας, της τοπικής μνήμης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Τέχνης και Μνήμης». Η διοργάνωση περιλάμβανε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο στον λόφο Κεφάλα, εκθέσεις σε αυλές και σπίτια του χωριού και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην τοπική παράδοση.
Το φεστιβάλ, με τίτλο «Από την Ακρόπολη του Αρχαίου Ρυτίου στις Αυλές του Ροτασίου», διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροτασίου «Το Ρύτιον» με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσσαράς.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην εκδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες επισκέπτες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και μαθητές.
Από την Κεφάλα στις αυλές του Ροτασίου
Κεντρικό μέρος της διοργάνωσης αποτέλεσε η επίσκεψη στον λόφο Κεφάλα, όπου πραγματοποιήθηκε αρχαιολογική ξενάγηση από τους αρχαιολόγους Αντώνη Βασιλάκη και Διαμαντή Παναγιωτόπουλο. Στη διάρκεια της περιήγησης παρουσιάστηκαν στοιχεία για τα αρχαία κατάλοιπα και την ιστορική και αρχαιολογική ταυτότητα της περιοχής.
Σύντομη παρέμβαση για το αρχαιολογικό τοπίο έκανε επίσης ο χαρτογράφος και περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Σπυριδάκης.
Στη διαδρομή εντάχθηκε και ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, τον οποίο οι διοργανωτές χρονολογούν στον 15ο αιώνα και επισημαίνουν για τον σωζόμενο τοιχογραφικό του διάκοσμο.
Σπίτια και αυλές μετατράπηκαν σε εκθεσιακούς χώρους
Η συνέχεια δόθηκε μέσα στον οικισμό, όπου αυλές και εσωτερικοί χώροι κατοικιών χρησιμοποιήθηκαν ως μικροί εκθεσιακοί χώροι. Ζωγραφικά έργα και δημιουργίες υφαντικής και παραδοσιακής τέχνης παρουσιάστηκαν δίπλα σε στοιχεία της καθημερινής ζωής και της τοπικής μνήμης.
Στη δράση συμμετείχαν κάτοικοι και δημιουργοί του Ροτασίου, ενώ σε σπίτια της διαδρομής προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα στους επισκέπτες. Η επιλογή των ίδιων των κατοικιών ως χώρων έκθεσης έδωσε στη διοργάνωση έναν άμεσο δεσμό με το χωριό και τη ζωντανή λαϊκή παράδοσή του.
Μεταξύ των συμμετεχόντων που αναφέρονται από τους διοργανωτές ήταν η Μαρία Καλεντάκη, η Ελένη Κακουδάκη, ο Παναγιώτης Τερζάκης, η Λευκούλα Σφακιανάκη, η Άννα Γαρεφαλάκη, η Μαρία Σκουλά και η Ζαμπία Βελεγράκη.
Στο επίκεντρο και το αρχαίο Ρύτιο
Παράλληλα με το καλλιτεχνικό σκέλος, οι διοργανωτές ανέδειξαν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του αρχαίου Ρυτίου. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασαν την επιθυμία να προχωρήσουν στο μέλλον ανασκαφικές εργασίες στον χώρο.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με γεύμα και κρητικό γλέντι στην αίθουσα της εκκλησίας. Στο μουσικό μέρος συμμετείχαν ο Μπάμπης Καλλογιανάκης στο μαντολίνο, ο Αριστοτέλης Μαράκης στη λύρα και οι Κωστής Ζαχαράκης και Μανώλης Σεβαστάκης στο λαούτο.
Σχεδιάζεται διευρυμένη διοργάνωση το 2027
Η φετινή δράση είχε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πιλοτικό χαρακτήρα. Ο σχεδιασμός προβλέπει επανάληψη του φεστιβάλ την επόμενη χρονιά, με περισσότερους εκθεσιακούς χώρους και δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων δημιουργών από το Ροτάσι.
Τη διοργάνωση υποστήριξαν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ροτασίου και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.
NotosOnLine
