Σε κλίμα συγκίνησης και με έντονη την απαίτηση για την αναγνώριση του Σοκαρά ως μαρτυρικό χωριό, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ήρωες του χωριού που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Αύγουστο του 1944. Αυτές οι εκδηλώσεις, 80 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάγκη αναγνώρισης των θυσιών των κατοίκων.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Δέκα, ακολουθούμενη από μνημόσυνο στον χώρο του Οστεοφυλακίου. Εκεί, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο μαρτύρων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, και ανάγνωση ποιημάτων. Οι τελετές ολοκληρώθηκαν με βραβεύσεις και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού, ενώ ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα της Δημοτικής Κοινότητας Σοκαρά.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης, υπογράμμισε την ανάγκη για αναγνώριση του Σοκαρά ως μαρτυρικό χωριό, τονίζοντας το χρέος απέναντι στην ιστορική αλήθεια και τις μελλοντικές γενιές. Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, επισημαίνοντας τη σημασία της αναγνώρισης αυτής για τη δικαίωση των θυμάτων και των απογόνων τους.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Γεώργιος Χαρ. Καρτσωνάκης αναφέρθηκε στη γενναιότητα των μαρτύρων του Σοκαρά και στον αγώνα των γυναικών του χωριού, που συνέβαλαν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Ο Νικόλαος Μπιμπάκης, ειδικός σύμβουλος σε θέματα Ιστορίας & Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων, υπογράμμισε τη διαχρονική σημασία της θυσίας των ηρώων.
Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στον Γεώργιο Χαρ. Καρτσωνάκη και στη Μαρία συζ. Σήφη Κοσόγλου για την προσφορά τους στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας. Επίσης, βραβεύθηκαν με αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια από τον τέως πρόεδρο της κοινότητας, Ιωάννη Βιλανάκη.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν πλήθος επίσημων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτικών κομμάτων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Η αναγνώριση του Σοκαρά ως μαρτυρικό χωριό αποτελεί ηθική δικαίωση και υποχρέωση απέναντι στην ιστορία, ενώ η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων παραμένει ζωντανή μέσα από τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις.