Δομή μεταναστών στο Ηράκλειο: «Κλειδώνει» η απόφαση – Κινητοποίηση στους Αθανάτους

Κινητοποιήσεις για τη σχεδιαζόμενη δομή μεταναστών στο Ηράκλειο

NotosOnLine

Η δημιουργία δομής προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στο Ηράκλειο αποτελεί κυβερνητική απόφαση, όπως ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, την ώρα που οι αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στην περιοχή των Αθανάτων συνεχίζονται. Οι κάτοικοι προχωρούν σήμερα, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, σε κινητοποίηση, ενώ για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κατέστησε σαφές ότι το Ηράκλειο θα αποκτήσει οργανωμένο χώρο για την προσωρινή φιλοξενία ανθρώπων που φτάνουν στην Κρήτη μέσω των μεταναστευτικών διαδρομών. Διευκρίνισε παράλληλα ότι ο σχεδιασμός αφορά προσωρινή φιλοξενία και όχι δομή καταγραφής.

Η κυβερνητική απόφαση και το ζήτημα της χωροθέτησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει δώσει σχετικές οδηγίες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συνδέοντας την ανάγκη δημιουργίας της δομής τόσο με την κατανομή των υποδομών στην Κρήτη όσο και με τη διαχείριση των αφίξεων.

Ως παράδειγμα έφερε την υποδομή που λειτουργεί στα Χανιά, την οποία αξιολόγησε θετικά, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη δυνατότητα προσωρινής διαχείρισης απαιτείται και στο Ηράκλειο. Παράλληλα, άσκησε κριτική στις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στην Κρήτη.

Η πρωθυπουργική τοποθέτηση επιβεβαιώνει συνεπώς την κυβερνητική πρόθεση για δημιουργία δομής στο Ηράκλειο. Δεν επιλύει, ωστόσο, τη διαφωνία που έχει αναπτυχθεί σε τοπικό επίπεδο γύρω από τη χωροθέτησή της στις πρώην αποθήκες Σκουλούδη, στην περιοχή των Αθανάτων.

Κινητοποίηση των κατοίκων το απόγευμα

Οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους και έχουν προγραμματίσει για σήμερα, στις 18:00, ειρηνικό αποκλεισμό στο 10ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου – Μοιρών, στο ύψος των αποθηκών Σκουλούδη.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει βρεθεί εδώ και μήνες στο επίκεντρο των αντιδράσεων για τη σχεδιαζόμενη προσωρινή δομή.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10.000 υπογραφές κατά της συγκεκριμένης επιλογής. Οι κάτοικοι επικαλούνται, μεταξύ άλλων, ζητήματα ασφάλειας και επιπτώσεων στην καθημερινότητα της περιοχής.

Σε δημόσια παρέμβασή τους έχουν επίσης διατυπώσει σειρά ενστάσεων για το συγκεκριμένο ακίνητο και τη διαδικασία επιλογής του, θέτοντας ζητήματα πολεοδομικής νομιμότητας, πρόσβασης και καταλληλότητας της θέσης. Πρόκειται για ισχυρισμούς και ενστάσεις των κατοίκων και όχι για διαπιστωμένες παραβάσεις από αρμόδια αρχή.

Στο υπουργείο την Τρίτη Δήμος και κάτοικοι

Το επόμενο κρίσιμο βήμα αναμένεται την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, όταν αντιπροσωπεία από το Ηράκλειο θα βρεθεί στην Αθήνα για συνάντηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι και, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος Ηρακλείου και πενταμελής επιτροπή εκπροσώπων των κατοίκων.

Το θέμα είχε επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στις 31 Αυγούστου. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα αιτήματα των κατοίκων, ενώ η δημοτική πλευρά εξακολουθεί να αντιτίθεται στη συγκεκριμένη χωροθέτηση στους Αθανάτους.

Έτσι, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, δύο διαφορετικά ζητήματα βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο: από τη μία η κυβερνητική απόφαση να λειτουργήσει δομή προσωρινής φιλοξενίας στο Ηράκλειο και από την άλλη η επιλογή του χώρου στον οποίο αυτή θα εγκατασταθεί.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Αναφερόμενος συνολικότερα στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη και ότι απαιτούνται οι κατάλληλες υποδομές για την αντιμετώπιση των αφίξεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια περιορισμού των αναχωρήσεων από τη Λιβύη και στην πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

Ο ίδιος επιχείρησε να αποσυνδέσει τις μεταναστευτικές αφίξεις από την εικόνα μιας Κρήτης που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, υποστηρίζοντας ότι το νησί δέχεται πολύ μεγαλύτερη πίεση από την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Μετά τις δηλώσεις από τη ΔΕΘ, το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στη σημερινή κινητοποίηση και κυρίως στη συνάντηση της Τρίτης στην Αθήνα, από την οποία αναμένεται να φανεί εάν υπάρχει περιθώριο αλλαγής της προτεινόμενης χωροθέτησης.

Στο επίκεντρο παραμένει η σχεδιαζόμενη δομή προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στο Ηράκλειο, με τους κατοίκους να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

NotosOnLine

Exit mobile version