77η επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου

Λιτή τιμητική εκδήλωση για την 77η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, παρουσία Περιφερειάρχης Κρήτης, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου.

Στα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα των 461 εκτελεσθέντων ηρώων της Βιάννου και χωριών της Ιεράπετρας τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετέχοντας σήμερα στα Αμιρά της Βιάννου στο μνημόσυνο τιμής και μνήμης στους ήρωες του Ολοκαυτώματος.

Κατάθεση στεφάνου από εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην 77η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

«Το ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί ένα έγκλημα τομή στην σύγχρονη ιστορία, καθώς περικλείει όλη τη βαρβαρότητα του πολέμου. Τον πόνο, το αίμα, την κραυγή και το θάνατο των κατοίκων της επαρχίας Βιάννου. Σήμερα, 77 χρόνια μετά τις μαρτυρικές ημέρες εκείνου του Σεπτέμβρη η επέτειος του Ολοκαυτώματος είναι ημέρα τιμής. Τιμή σε εκείνους που αγωνίστηκαν κατά του ναζισμού, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Η θυσία της Βιάννου αποτελεί για όλους μας μεγάλη παρακαταθήκη.

Ένα σπουδαίο θεσμικό κεκτημένο, καθώς η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια. Τόσο θα παραμένει ζωντανή και η αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη φρίκη που προκαλούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα θηριωδίες, που χαρακτηρίζουν φασιστικά καθεστώτα όπως αυτό του ναζισμού. Το μήνυμα της θυσίας τους είναι πανανθρώπινο και διαχρονικό. Τα ονόματά τους βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων», αναφέρει στο μήνυμα του χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

77η επετείος του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία και Τρισάγιο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο πανδημοτικό Ηρώων στη θέση Σελί Αμιρών, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλου. Για το ιστορικό και χρονικό του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο Συγγραφέας και Ιστορικός Ερευνητής Γιώργος Παναγιωτάκης.

Στην συνέχεια ακολούθησε Προσκλητήριο Νεκρών, κατάθεση στεφάνων, από τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους Βιάννου και Ιεράπετρας, τον εκπρόσωπο του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, κομμάτων, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.  Ακολούθησε ανάκρουση Εθνικού Ύμνου και τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Κατάθεση στεφάνου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη στην 77 επετείο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Η λιτή τιμητική εκδήλωση παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων προστασίας από τον covid-19 που ισχύουν για την Π.Ε. Ηρακλείου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 77ης επετείου του Ολοκαυτώματος της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας, συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου,  και η Ένωση Θυμάτων.

77η επετείο του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου

Στην τιμητική εκδήλωση μνήμης, παρευρέθηκε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ν. Ηρακλείου και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης.

«Όσα χρόνια κι αν περάσουν, κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει τις κτηνωδίες των Γερμανών κατακτητών» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Οι εκατοντάδες νεκροί, η απόλυτη καταστροφή, οι κτηνωδίες του ναζισμού είναι κομμάτι της ιστορίας μας, μαζί με το θάρρος, τη γενναιότητα και το αδούλωτο φρόνημα των γυναικών και των ανδρών, των μικρών και των μεγάλων Ηρώων, που τα χρόνια της κατοχής δεν έσκυψαν το κεφάλι στον κατακτητή. Με απόλυτο σεβασμό, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της θυσίας των προγόνων μας. Κρατάμε ζωντανή την ιστορία της Κρήτης. Και δεσμευόμαστε να μεταλαμπαδεύουμε το μήνυμα της θυσίας τους από γενιά σε γενιά, αλλά και να διεκδικήσουμε δικαιοσύνη και αποζημίωση. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε απέναντι στη μνήμη των προγόνων μας, που έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία».

Ο Χάρης Μαμουλάκης στην 77η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Στα Αμιρά της Βιάννου τις εκδηλώσεις μνήμης, για την θυσία των 461 ηρώων που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Γερμανούς, παρευρέθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λογιάδης αναφερόμενος στις μαζικές εκτελέσεις κατοίκων, τις κτηνωδίες και στις καταστροφές που προκάλεσαν οι κατακτητές σε περισσότερα από 20 χωριά στις συγκεκριμένες περιοχές δήλωσε : «Δεν ξεχνούμε τίποτα. Τίποτα δεν παραγράφεται. Η θυσία τους παραμένει παράδειγμα, η μνήμη τους αιώνια».

[ad_2]