Αυγενάκης: «Αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου για να μπορεί να διεκδικεί σπουδαίες διοργανώσεις»

Πλήρης στήριξη της Πολιτείας σε τυχόν υποψηφιότητα του Ηρακλείου για τους 21ους Μεσογειακούς Αγώνες, που θα αποτελεί εθνική προσπάθεια.

Την ανυποχώρητη δέσμευση της Πολιτείας για αναβάθμιση του Παγκρητίου, ώστε να διεκδικεί και να διοργανώσει σπουδαία αθλητικά γεγονότα, παρά την αδιανόητη απόφαση της ΕΠΟ να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τους τελικούς του Europa Conference League και στην αμέριστη στήριξη του Ηρακλείου, σε περίπτωση υποψηφιότητας για τους 21ους Μεσογειακούς Αγώνες, που θα αποτελεί εθνική προσπάθεια, τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, στη Βουλή.

Απάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού , Λευτέρη Αυγενάκη, στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση για την αθλητική κατάσταση στο Ηράκλειο.

Ο κ. Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Μ. Συντιχάκη για την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων Ηρακλείου, αναφέρθηκε ειδικότερα στην αθλητική κατάσταση που επικρατεί στον νομό.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε στην ομιλία του:

“Με την ερώτηση μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω θεσμικά και για τις ενέργειές μας σχετικά με το αθλητικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, το Ηράκλειο, μέχρι στιγμής.

Καταρχάς, να επισημάνω για μια ακόμη φορά πως αν ακολουθούσαμε το μοντέλο που προτείνετε θα είχαμε σκορπίσει χρήματα χωρίς να έχουν πιάσει τόπο.
Κι αυτό διότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία στα σωματεία που οι ομοσπονδίες δήλωναν και σε αυτά που στην πραγματικότητα υπάρχουν και συνεχώς επικαιροποιούνται με την εγγραφή τους στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων».

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι από την ΕΠΟ, ενώ δήλωναν αρχικά ότι έχουν πάνω από 4.000 σωματεία και μετά 2.599, μέχρι σήμερα έχουν προεγγραφεί 814, ενώ στην Κρήτη 26. Στο δε Ηράκλειο 7.

Για το μπάσκετ η ΕΟΚ, ενώ δήλωνε έναν τεράστιο αριθμό σωματείων, μέχρι σήμερα έχουν προεγγραφεί 382. Στην δε Κρήτη μόλις 15.

Στην Ιστιοπλοΐα έχουν προεγγραφεί 117 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 7.

Από τον ΣΕΓΑΣ 230 σωματεία και από την Κρήτη μόλις 19.

Στο βόλεϊ 239 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 13.

Από την Κολυμβητική Ομοσπονδία 204 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 13.

Μιας και αναφερθήκατε στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν ομάδες του Ηρακλείου που έχουν ανταποκριθεί, έχουν καταφέρει και έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Οι ομάδες είναι: Ερασιτέχνης ΟΦΗ, Ερασιτέχνης Εργοτέλης, ΠΟ Ατσαλένιου, Πόρος, Ποσειδώνας, Παλιανή, ΠΟΗ και τις ευχαριστούμε θερμά. Αναμένουμε και τις υπόλοιπες! Και όπου χρειαστεί οι εργαζόμενοι της Γ.Γ.Α. είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και τους ευχαριστώ για τη συνεργασία.

Η αθλητική κοινότητα του Ηρακλείου βιώνει τις ίδιες μεγάλες αντιξοότητες, τις ίδιες αγωνίες με όλη την αθλητική οικογένεια. Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, είναι ενεργή στην εθνική προσπάθεια της αθλητικής μεταρρύθμισης και καταβάλλει ενθαρρυντικά δείγματα ανάπτυξης. Τους συγχαίρω γι’ αυτό και κυρίως τους διοικητικούς παράγοντες που δίνουν χρόνο και χρήματα εξ ιδίων για να κρατήσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ζωντανό.

Αλλά και στον τομέα των υποδομών, όλοι οι Δήμοι του νομού Ηρακλείου πρωταγωνιστούν στον τομέα της αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, είτε εκσυγχρονίζοντας τις υπάρχουσες δομές τους, αλλά και με τη δημιουργία νέων.

Αυτός είναι ο δρόμος άλλωστε, ώστε να μπορέσουν οι περιοχές να καταστούν πόλος έλξης για την προσέλκυση μικρών και μεσαίων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και για την παρακίνηση ολοένα και περισσότερων πολιτών στον αθλητισμό.

Κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ: Είναι εντελώς αδιανόητη και επικίνδυνη η απόφαση της ΕΠΟ, να αποσύρει την ελληνική υποψηφιότητα του Παγκρητίου Σταδίου για να φιλοξενήσει τον τελικό της νεοσύστατης ευρωπαϊκής διοργάνωσης Europa Conference League, η οποία ήταν και φαβορί για το χρίσμα από την UEFA.

Παρόλα αυτά, είναι ανυποχώρητη δέσμευσή μας να αναβαθμίσουμε το Παγκρήτιο Στάδιο και να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης καθώς και τους αθλητικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού, σε όλες τις αναγκαίες εργασίες, ώστε πολύ σύντομα να διαθέτει τα διεθνή στάνταρ και να μπορεί να διεκδικήσει σπουδαίες διοργανώσεις.
Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση και την αταλάντευτη στήριξή μας στον Δήμο Ηρακλείου ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης υποψηφιότητας για τη διεξαγωγή των 21ων Μεσογειακών Αγώνων, ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Είναι αυτονόητο ότι ως Πολιτεία θα στηρίξουμε την πρόταση με όλες μας τις δυνάμεις. Άλλωστε η ανάληψη μιας διοργάνωσης αποτελεί εθνική προσπάθεια και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει απόλυτη προτεραιότητα την εξωστρέφεια και την προσέλκυση αθλητικών διοργανώσεων στη χώρα μας».

Δείξε μας την αγάπη σας! Κοινοποιήστε την είδηση