Δύο άτομα, ηλικίας 33 και 27 ετών, συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 10 Αυγούστου στα Χανιά, στο πλαίσιο έρευνας για κλοπές αλιευμάτων και εξοπλισμού από εγκατάσταση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στον κόλπο της Σούδας. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 210 κιλά λαβράκια και τσιπούρες.
Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται όταν υπάλληλος του ΕΛΚΕΘΕ ενημέρωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ότι μέσω συστήματος βιντεοεπιτήρησης είχαν εντοπιστεί δύο άτομα να πλησιάζουν με σκάφη τους ιχθυοκλωβούς της εγκατάστασης και να αφαιρούν ψάρια χρησιμοποιώντας δίχτυα.
Η επιχείρηση του Λιμενικού και οι συλλήψεις στην Αλμυρίδα
Μετά την ενημέρωση κινητοποιήθηκαν στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης. Στην επιχείρηση συνέδραμε και βοηθητικό σκάφος περιπολικού πλοίου του Λιμενικού.
Κατά την ανακοίνωση του Λιμενικού, τα δύο άτομα επιχείρησαν να απομακρυνθούν, ωστόσο εντοπίστηκαν στο λιμανάκι της Αλμυρίδας. Η σύλληψή τους έγινε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ανέλκυση του σκάφους που φέρεται να είχε χρησιμοποιηθεί.
Ερευνάται σύνδεση με προηγούμενες κλοπές
Από την προανάκριση και την εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, το Λιμενικό αναφέρει ότι προέκυψαν ενδείξεις χρήσης του ίδιου σκάφους και σε προγενέστερες κλοπές στην περιοχή.
Στις συγκεκριμένες υποθέσεις φέρεται να είχαν αφαιρεθεί ποσότητες από λαβράκια και τσιπούρες, καθώς και εξοπλισμός παρακολούθησης του ΕΛΚΕΘΕ. Η συνολική αξία των αντικειμένων και αλιευμάτων που αποδίδονται στις υπό διερεύνηση κλοπές εκτιμάται, σε πρώτη φάση, ότι υπερβαίνει τις 10.600 ευρώ.
Τι κατασχέθηκε
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κατά τον έλεγχο κατασχέθηκαν:
- 210 κιλά λαβράκια και τσιπούρες
- ένα μηχανοκίνητο και ένα βοηθητικό σκάφος
- μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας
- ένα φορτηγό ιδιωτικής χρήσης με τρέιλερ μεταφοράς σκάφους
- ένα επιβατικό αυτοκίνητο
- εξοπλισμός στον οποίο εντοπίστηκαν ίχνη που εξετάζεται εάν συνδέονται με χρήση ναρκωτικών ουσιών
- τρεις τρίφτες με πιθανά υπολείμματα φυτικών αποσπασμάτων κάνναβης
Ο σχετικός εξοπλισμός έχει αποσταλεί για εργαστηριακή εξέταση. Ως εκ τούτου, το είδος και η φύση των πιθανών ουσιών δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Η προανάκριση συνεχίζεται
Σε βάρος των δύο συλληφθέντων διερευνώνται, μεταξύ άλλων, αδικήματα που αφορούν συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και διακεκριμένη κλοπή, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, σύμφωνα με το Λιμενικό.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ένας από τους δύο είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για συναφείς υποθέσεις. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ την προανάκριση συνεχίζει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.
Notos On Line










