Απόφαση Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς – Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου, εξαιτίας των συνεπειών της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 29 Ιουλίου 2026.
Η απόφαση προβλέπει ότι η κήρυξη ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία εκδήλωσης της πυρκαγιάς και θα παραμείνει σε ισχύ για τρεις μήνες, έως και τις 29 Οκτωβρίου 2026. Στόχος της είναι η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, η επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, καθώς και η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων Πολιτικής Προστασίας και κρατικής αρωγής προς τις πληγείσες περιοχές.
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης
Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε από την περιοχή της Κρύας Βρύσης, εξακολουθεί να απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις, έχοντας διανύσει μεγάλη απόσταση. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στη δυτική πλευρά του μετώπου, όπου εξακολουθούν να καταγράφονται αναζωπυρώσεις.
Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχουν πλέον εμφανείς φλόγες, η φωτιά δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι διατηρούν υψηλό τον κίνδυνο επανεκδήλωσης ενεργών εστιών.
Οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την επιχείρηση
Τα εναέρια μέσα επιχείρησαν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, ωστόσο οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση ρίψεων νερού σε αρκετές περιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, το κύριο βάρος της επιχείρησης παραμένει στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.
Πυροσβεστική: Το πιο ενεργό μέτωπο της χώρας
Μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε ότι η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο αποτελεί το πιο ενεργό πύρινο μέτωπο της χώρας.
Όπως ανέφερε, στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 224 πυροσβέστες, 11 ομάδες δασοκομάντος και 53 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι το μεγαλύτερο επιχειρησιακό ενδιαφέρον εντοπίζεται βόρεια της Αγίας Παρασκευής, στο δυτικό τμήμα του μετώπου. Στα υπόλοιπα σημεία εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες θερμές εστίες και καπνογόνα σημεία, τα οποία παραμένουν δύσκολα στη διαχείριση λόγω των ισχυρών ανέμων.
Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η καταγραφή των ζημιών
Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, καθώς προτεραιότητα παραμένει η πλήρης αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η διασφάλιση των περιουσιών στις πληγείσες περιοχές.
Επιστρέφουν σταδιακά οι επισκέπτες
Παράλληλα, ξεκίνησε σταδιακά η επιστροφή των επισκεπτών που είχαν απομακρυνθεί προληπτικά από την Αγία Γαλήνη.
Προτεραιότητα δίνεται στους περίπου 100 επισκέπτες που είχαν φιλοξενηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαιστού, όπου ο Δήμος Φαιστού, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, παρείχε την απαραίτητη υποστήριξη. Στις τουριστικές τους μονάδες επιστρέφουν επίσης όσοι είχαν μεταφερθεί προσωρινά σε άλλα ξενοδοχεία.
Αντίθετα, οι επισκέπτες που απομακρύνθηκαν από περιοχές όπου οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ακόμη την ασφαλή επιστροφή τους, παραμένουν προσωρινά στα καταλύματα όπου έχουν μεταφερθεί μέχρι νεότερης ενημέρωσης.
NotosOnline










