NotosOnLine
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
    • ΜΕΣΑΡΑ
    • ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    • ΧΑΝΙΑ
    • ΡΕΘΥΜΝΟ
    • ΛΑΣΙΘΙ
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
SUBSCRIBE
NotosOnLine
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
    • ΜΕΣΑΡΑ
    • ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    • ΧΑΝΙΑ
    • ΡΕΘΥΜΝΟ
    • ΛΑΣΙΘΙ
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
NotosOnLine
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
Αρχική Κρήτη Ηράκλειο

Δήμος Χερσονήσου: Έξι προτεραιότητες για τη νέα ΚΑΠ 2028–2034

22 Αυγούστου 2026
A A
Αγροτική παραγωγή στη Χερσόνησο – Οι προτάσεις του Δήμου για τη νέα ΚΑΠ 2028–2034
10
SHARES
511
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Κοινοποιήστε την είδησηΜοιραστείτε το στο Twitter

Ο Δήμος Χερσονήσου καταθέτει έξι βασικές προτεραιότητες για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2028–2034, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Περιφέρειας Κρήτης. Στο επίκεντρο βρίσκονται η προστασία της παραγωγικής γης, η διαχείριση του νερού, η στήριξη μικρών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφίας, αλλά και η στενότερη σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό.

Προστασία της αγροτικής γης και στήριξη μικρών παραγωγών

Στις θέσεις που υποβάλλει στη διαβούλευση, ο Δήμος ζητά η νέα ΚΑΠ να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες περιοχών όπως η Χερσόνησος, όπου η έντονη τουριστική δραστηριότητα συνυπάρχει με αγροτικές κοινότητες και παραγωγικές εκτάσεις στην ενδοχώρα.

Μία από τις βασικές προτάσεις αφορά τη χωρική στόχευση των αγροτικών πολιτικών. Ειδικότερα, ο Δήμος εισηγείται μέτρα για τη διατήρηση της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και τον περιορισμό άναρχων αλλαγών στις χρήσεις γης.

Παράλληλα, ζητά ενισχυμένη υποστήριξη των μικρών και κατακερματισμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στις παρεμβάσεις που προτείνει περιλαμβάνονται συλλογικές υποδομές, γεωργικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, τεχνολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση συνεργατικών σχημάτων.

Κίνητρα για νέους και παρεμβάσεις στην ύπαιθρο

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. Ο Δήμος προτείνει μέτρα που θα διευκολύνουν την παραμονή νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο, σε συνδυασμό με μικρές υποδομές, καλύτερη ψηφιακή συνδεσιμότητα και ανάπτυξη πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.

Η κατεύθυνση αυτή συνδέεται με τον ευρύτερο στόχο διατήρησης ενεργών κοινοτήτων στην ενδοχώρα και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας πέρα από το παραλιακό τουριστικό μέτωπο.

Νερό, άρδευση και επαναχρησιμοποίηση

Ξεχωριστό κεφάλαιο των προτάσεων αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Ο Δήμος Χερσονήσου εισηγείται τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων, την εφαρμογή συστημάτων έξυπνης άρδευσης και την αξιοποίηση τριτοβάθμια επεξεργασμένων λυμάτων για επαναχρησιμοποίηση.

Στόχος των παρεμβάσεων, σύμφωνα με τις θέσεις που κατατέθηκαν, είναι η αποδοτικότερη χρήση του διαθέσιμου νερού και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγροτικής παραγωγής.

Στήριξη της κτηνοτροφίας

Στις έξι προτεραιότητες περιλαμβάνεται επίσης η κτηνοτροφία, με ιδιαίτερη αναφορά στη μετακινούμενη κτηνοτροφική δραστηριότητα. Ο Δήμος προτείνει τη δημιουργία και βελτίωση υποδομών, την εξασφάλιση σημείων υδροδότησης και παρεμβάσεις για τη διαχείριση των βοσκοτόπων.

Οι σχετικές προτάσεις εντάσσονται στον σχεδιασμό για τη διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας στις αγροτικές περιοχές του δήμου.

Σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό

Ένας ακόμη άξονας αφορά την αξιοποίηση της μεγάλης τουριστικής αγοράς της Χερσονήσου προς όφελος της τοπικής παραγωγής. Ο Δήμος προτείνει την ανάπτυξη τοπικών αλυσίδων αξίας και σχημάτων συμβολαιακής γεωργίας, καθώς και τη θεσμοθέτηση Τοπικού Σήματος Ποιότητας και Αυθεντικότητας.

Η προσέγγιση βασίζεται στη θέση ότι πρωτογενής τομέας και τουρισμός μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, δημιουργώντας μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα της περιοχής και ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Πρόταση για ψηφιακή αξιοποίηση εδαφολογικής μελέτης

Στη διαβούλευση κατατίθεται ακόμη πρόταση αξιοποίησης της εδαφολογικής μελέτης που είχε εκπονηθεί για τον πρώην Δήμο Μαλίων από το ΕΘΙΑΓΕ το 2003.

Ο Δήμος εισηγείται τα δεδομένα της να αξιοποιηθούν ως ψηφιακό εργαλείο για τον χωρικό και αγροτικό σχεδιασμό, ώστε οι μελλοντικές παρεμβάσεις να στηρίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Παράλληλα, ζητά ενισχυμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό της ΚΑΠ 2028–2034, υποστηρίζοντας ότι οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη προσαρμογή των μέτρων στις ανάγκες κάθε περιοχής.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης ανέφερε ότι βασική επιδίωξη είναι η νέα ΚΑΠ να συμβάλει στη διατήρηση ενεργού αγροτικού χώρου, στη στήριξη των κοινοτήτων της ενδοχώρας και στην προστασία των φυσικών πόρων. Επισήμανε ακόμη ότι αγροτική παραγωγή και τουρισμός μπορούν να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας, συνδέοντας τη βιωσιμότητα της ενδοχώρας με την ανθεκτικότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής.

Ειδήσεις σήμερα:

Σπήλι: Θετική απάντηση στο αίτημα για αναβάθμιση της πυροσβεστικής δομής

Σκάφος προσάραξε σε βραχώδη ακτή στον κόλπο Μαλίων – Τι συνέβη στους 4 επιβαίνοντες

Ηράκλειο: Στη Βουλή οι ζημιές από έργα οπτικών ινών

Ετικέτες: αγροτική παραγωγήΔήμος ΧερσονήσουΖαχαρίας ΔοξαστάκηςΚΑΠ 2028–2034πρωτογενής τομέας
Κοινοποιήστε4Tweet3
Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες

Ίσως Σας Ενδιαφέρει

Εσπερίδα στην Κρύα Βρύση για την αποκατάσταση μετά την πυρκαγιά
Ρέθυμνο

Κρύα Βρύση: Τι συζητήθηκε για αποζημιώσεις και την επόμενη ημέρα μετά τη φωτιά

21 Αυγούστου 2026, 06:16
ΟΦΗ – ΤΣΣΚΑ Σόφιας 3-0 στο Παγκρήτιο για τα play offs του Europa League
Ηράκλειο

ΟΦΗ – ΤΣΣΚΑ Σόφιας 3-0: Προβάδισμα πρόκρισης στο Europa League

21 Αυγούστου 2026, 05:54
Οδικό δίκτυο στην περιοχή των Πηγαϊδακίων του Δήμου Φαιστού
Μεσαρά

Πηγαϊδάκια: Αίτημα για ασφαλτόστρωση 4 δρόμων στον Δήμο Φαιστού

21 Αυγούστου 2026, 01:48
Ο Δήμος Γόρτυνας καλεί τους κατοίκους να ακολουθούν τη προβλεπόμενη διαδικασία για μπάζα και ογκώδη αντικείμενα.
Μεσαρά

Δήμος Γόρτυνας: Οδηγίες για μπάζα και ογκώδη απορρίμματα

21 Αυγούστου 2026, 00:59
Κατασχεθέντα αλκοολούχα ποτά και φιάλες υποξειδίου του αζώτου στο Ηράκλειο
Ηράκλειο

Ηράκλειο: 1.003 λίτρα αλκοολούχου υγρού και 129 φιάλες με «αέριο γέλιου»

20 Αυγούστου 2026, 07:18
Βρεφικοί σταθμοί στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας σε Καστέλλι και Αρκαλοχώρι
Ηράκλειο

Νέοι βρεφικοί σταθμοί σε Καστέλλι και Αρκαλοχώρι

20 Αυγούστου 2026, 06:03

Δημοφιλή

Γρηγόρης Νικολιδάκης

Κομμός: Νέα ένταση για την παραλία – Καταγγελία του δημάρχου Φαιστού

18 Αυγούστου 2026
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την επίσκεψή της στα Μάταλα

Όλγα Κεφαλογιάννη στα Μάταλα: Η αναφορά στη στήριξη του Δήμου Φαιστού

18 Αυγούστου 2026
Ψεκασμοί Δακοκτονίας στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας, Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου

Κρήτη: Νεκρός 85χρονος σε ελαιώνα στις Αμουργέλες

19 Αυγούστου 2026
Notosonline

Αγίας Παρασκευής 2 Μοίρες, 70400
Τηλ.: 2892 0 25226
Κιν.: 690 602 1314
Email: notosonline[@]gmail.com

Διαφήμιση   Επικοινωνία   Ποιοι Είμαστε
Cookie Policy   Προσωπικά Δεδομένα   Καιρός

Αριθμός Μητρώου emedia

© 2024 NotosOnline - Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται.

Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Τοπικά Νέα
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Lifestyle

© 2024 NotosOnline - Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται.