NotosOnline
  • Αρχική
  • Τοπικά Νέα
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
SUBSCRIBE
NotosOnline
  • Αρχική
  • Τοπικά Νέα
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
NotosOnline
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
Αρχική Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσοβόλας

25 Φεβρουαρίου 2022
A A
Τσοβόλας
10
SHARES
503
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Κοινοποιήστε την είδησηΜοιραστείτε το στο Twitter

Την τελευταία του πνοή άφησε, το μεσημέρι της Παρασκευής, σε ηλικία 80 ετών ο δικηγόρος και πρώην υπουργός, Δημήτρης Τσοβόλας.

Ο πρώην υπουργός έδινε σκληρή μάχη ενάντια στον καρκίνο, η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς Άρτας. Προερχόταν από πολύ φτωχή οικογένεια η οποία μάλιστα στα μετεμφυλιακά χρόνια αντιμετώπισε διώξεις λόγω της συμμετοχής της στην Εθνική Αντίσταση και στο ΕΑΜ επί Κατοχής.[1] Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ήταν συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά το 2008. Η υπόθεση Γρηγορόπουλου έληξε με την ισόβια καταδίκη του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και είχε δυο παιδιά.

Πολιτική σταδιοδρομία

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε εύκολα το 1981 και ξανά το 1985.

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα το όνομά του περιβάλλεται με νοσταλγία λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε. Ο Τσοβόλας μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο μετά από το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, που από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Η δημοφιλία του Τσοβόλα ήταν μεγάλη και εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ: όταν η εφημερίδα Το Βήμα δημοσίευσε ένα άρθρο του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο «Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Άρτας, ο γιος του αγωγιάτη» που κορόιδευε την ταπεινή καταγωγή του Τσοβόλα, πολίτες αποφάσισαν να κάψουν τα φύλλα της στις πλατείες των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Άρτας, ενώ τότε βγήκε και το σύνθημα «Τιμή και δόξα στο γιο του αγωγιάτη!». Το Μάιο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά – Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Διακρίθηκε για τη μαχητικότητα του κατά τη διάρκεια της δίκης. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.

Μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά, το 1989, η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στο Δημήτρη Τσοβόλα δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) πήγε καλά στις εκλογές του 1996, λαμβάνοντας ποσοστό 4,43% και 9 έδρες στη Βουλή. Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε.

Από το 2004 και μετά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολείτο αποκλειστικά με τη δικηγορία.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
  • ΟΠΕΚΑ: Καταβολή επιδομάτων
  • Το 1555 εξυπηρετεί πλέον και διαδικτυακά

Ειδήσεις σήμερα:

Χάρης Μαμουλάκης – «38 παραιτήσεις στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη»

Άρση ασυλίας 11 βουλευτών για ΟΠΕΚΕΠΕ – Απόφαση Βουλής

Βενιζέλειο: Σοβαρά προβλήματα στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Κοινοποιήστε4Tweet3

Ίσως Σας Ενδιαφέρει

Λευτέρης Αυγενάκης
Ηράκλειο

Αυγενάκης: Ελλείψεις στην παιδική προστασία στο Ηράκλειο

6 Απριλίου 2026, 13:24
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίξεις: Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άρση ασυλίας και αλλαγές

6 Απριλίου 2026, 12:27
Κώστας Τσιάρας
Ελλάδα

Τσιάρας: Η αλήθεια για επιδότηση αγρότη & ασυλία

5 Απριλίου 2026, 23:27
Μάξιμος Σενετάκης
Ηράκλειο

Μάξιμος Σενετάκης: Ανακοίνωση για ΟΠΕΚΕΠΕ & κατηγορίες

5 Απριλίου 2026, 20:04
Βουλή των Ελλήνων, Ορκωμοσία
Ελλάδα

Ανασχηματισμός κυβέρνησης μετά το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Τα νέα πρόσωπα και η ορκωμοσία

3 Απριλίου 2026, 14:05
ΣΥΡΙΖΑ
Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική επίθεση Ζαχαριάδη για τις παραιτήσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ

3 Απριλίου 2026, 13:20

Δημοφιλή

Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μεσαράς: Υπογραφή σύμβασης

Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μεσαράς: Υπογραφή σύμβασης

7 Απριλίου 2026
Αστυνομία

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ συγγενών για κτηματικές διαφορές

8 Απριλίου 2026
Λευτέρης Αυγενάκης

Αυγενάκης: Ελλείψεις στην παιδική προστασία στο Ηράκλειο

6 Απριλίου 2026
Notosonline

Αγίας Παρασκευής 2 Μοίρες, 70400
Τηλ.: 2892 0 25226
Κιν.: 690 602 1314
Email: notosonline[@]gmail.com

Διαφήμιση   Επικοινωνία   Ποιοι Είμαστε
Cookie Policy   Προσωπικά Δεδομένα   Καιρός

Αριθμός Μητρώου emedia

© 2024 NotosOnline - Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται.

Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Τοπικά Νέα
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Lifestyle

© 2024 NotosOnline - Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται.