Εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης στην Κρήτη για Παράνομη Διακίνηση Αρχαιοτήτων

Η αστυνομία της Κρήτης εξαρθρώνει μια εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται στην παράνομη αγοραπωλησία αρχαιοτήτων, κατασχέτοντας σπάνια αντικείμενα αξίας πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Μια εγκληματική οργάνωση που διακινούσε παράνομα αρχαιοτήτων στην Κρήτη έχει εξαρθρωθεί από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Συνολικά, έξι μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν, ενώ τρία άτομα ακόμα αναζητούνται.

Η οργάνωση λειτουργούσε τουλάχιστον από το 2020, με τρεις κύριους δράστες που είχαν αναλάβει διακριτούς ρόλους. Δύο από αυτούς εντοπίζαν αρχαιότητες ή κατόχους αρχαιοτήτων και αναζητούσαν ενδιαφερόμενους αγοραστές, ενώ ο τρίτος είχε το ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και χρηματικής αξίας των αρχαίων αντικειμένων, χάρη στις εξειδικευμένες γνώσεις που κατείχε από προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τα μέλη της οργάνωσης ήρθαν σε επαφή με δύο παράνομους κατόχους αρχαιοτήτων που επιθυμούσαν να τις πουλήσουν. Μετά από επαφές με έναν άλλο δράστη, βρήκαν έναν αλλοδαπό ενδιαφερόμενο για την αγορά των αντικειμένων.

Στις 16 Απριλίου 2023, ο αλλοδαπός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τα τρία πρώτα μέλη της οργάνωσης. Την επόμενη ημέρα, παρέλαβαν τους άλλους δύο δράστες και μετέβησαν σε μία αγροικία στο Δήμο Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τους παράνομους κατόχους των αρχαιοτήτων.

Η αστυνομία διέλυσε την εγκληματική οργάνωση κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, στις 17 Απριλίου 2023, με τη συνδρομή της Τακτικής Επιχειρησιακής Κινητής Μονάδας Κρήτης (Τ.Ε.Κ.Α.Μ.). Κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες, επιχειρήσεις και αποθηκευτικούς χώρους, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας, όπλα και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες περιλαμβάνουν λάρνακες, αγγεία, και πολιτιστικά αντικείμενα της Υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), καθώς και αντικείμενα από τη Λίθινη Εποχή. Η αξία των αρχαιοτήτων εκτιμάται να υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, κατασχέθηκαν όπλα, φυσίγγια, μεταλλικές ράβδοι, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

Η αποκάλυψη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί μια σημαντική νίκη των ελληνικών αρχών στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Φωτιογραφία από τις κατασχεθείσες αρχαιότητες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Δείξε μας την αγάπη σας! Κοινοποιήστε την είδηση