Το πρωί του Σαββάτου εγκαινιάστηκε στο Ρέθυμνο ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής χρησιμοποιημένου λαδιού. Το έργο αυτό, που αποτελεί συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης και της εταιρείας Fargeco Hellas, στοχεύει στη βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και στην προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων.
Την πρωτοβουλία εγκαινίασαν το πρωί του Σαββάτου ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, μαζί με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Στέλιο Σπανουδάκη, καθώς και εκπροσώπους της Υπηρεσίας Καθαριότητας και της Fargeco Hellas. Ο πρώτος κάδος τοποθετήθηκε στην οδό Δημοκρατίας, μπροστά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, ενώ συνολικά 25 κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία της πόλης.
Η διαδικασία συλλογής είναι απλή και προσβάσιμη σε όλους. Οι πολίτες μπορούν να συλλέγουν το κρύο τηγανέλαιο σε πλαστικά μπουκάλια, τα οποία πρέπει να σφραγίζουν καλά. Έπειτα, τοποθετούν τα μπουκάλια στην υποδοχή του κάδου, βοηθώντας έτσι στη μείωση των ρύπων και στη συνεισφορά σε μια πιο καθαρή πόλη.
Η ανακύκλωση του τηγανέλαιου είναι κρίσιμη για την προστασία των υδάτινων και χερσαίων οικοσυστημάτων. Ένα λίτρο καμένου λαδιού μπορεί να μολύνει έως και ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερού. Παράλληλα, το λάδι που καταλήγει στο νεροχύτη επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα βιολογικού καθαρισμού και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.
Στην Ελλάδα, παράγονται κάθε χρόνο περίπου 85.000 τόνοι τηγανέλαιου, εκ των οποίων 40.000 τόνοι προέρχονται από τη βιομηχανία και τη μαζική εστίαση. Η σωστή διαχείριση του τηγανέλαιου συμβάλλει στην παραγωγή βιοντίζελ, που αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική μορφή ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα τη ρύπανση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν το τηγανέλαιο καταλήγει στη θάλασσα ή στο έδαφος, δημιουργεί σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες. Ένα λίτρο λάδι που εισέρχεται στη θάλασσα δημιουργεί φίλμ ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, καταστρέφοντας την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Επιπλέον, αν απορροφηθεί από το έδαφος, η φύση χρειάζεται έως και δέκα χρόνια για να το αποδομήσει.
Με αυτή την πρωτοβουλία, το Ρέθυμνο κάνει ένα βήμα προς την προστασία του περιβάλλοντος, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία ανακύκλωσης και συμβάλλοντας σε μια πιο βιώσιμη πόλη