NotosOnLine
  • Αρχική
  • Τοπικά Νέα
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
SUBSCRIBE
NotosOnLine
  • Αρχική
  • Τοπικά Νέα
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
NotosOnLine
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
Αρχική Πολιτική

Σ. Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση κρίνεται επικίνδυνη για την δημόσια Παιδεία»

4 Σεπτεμβρίου 2020
A A
10
SHARES
508
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Κοινοποιήστε την είδησηΜοιραστείτε το στο Twitter

[ad_1]

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Επτά μήνες μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας και λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, η Κυβέρνηση, αποποιούμενη την δική της ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πιο ανέτοιμη από ποτέ, καλεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να αναλάβουν το χρέος τους, απέναντι στην δημόσια Παιδεία και κατ΄ επέκταση στην δημόσια Υγεία. Η Κυβέρνηση όμως πότε ακριβώς θα αναλάβει το δικό της χρέος, απέναντι στην κοινωνία;

Αν και το Υπουργείο Παιδείας είχε όλο το χρόνο στην διάθεσή του, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για την έγκαιρη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων, οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης αποδεικνύουν πως η έναρξη της σχολικής περιόδου γίνεται χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών-δασκάλων, χωρίς να έχουν βρεθεί χώροι για τη δημιουργία μικρότερων τμημάτων και το κυριότερο χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τα χιλιάδες λειτουργικά κενά, όπως αυτά διαπιστώθηκαν τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, θέτουν εμπόδια στην ομαλή εκκίνηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο Νομό Ηρακλείου, μετά την Α΄ φάση διορισμού αναπληρωτών, καταγράφονται πάνω από 350 κενά δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και ειδικότητες και πάνω από 150 αναπληρωτές Γενικής Παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ιδίως σε φιλολόγους, Μαθηματικούς, Βιολόγους, Χημικούς και άλλες ειδικότητες.

Παράλληλα, οι ιδιαίτερες συνθήκες που προκύπτουν από την πανδημία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να δημιουργηθούν ολιγομελή τμήματα με φυσική παρουσία περιορισμένου αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, όπως τέθηκε από τους επιστήμονες και εφαρμόζεται ήδη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι εύκολα αντιληπτό πως το κύριο μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν όχι μόνο η πλήρωση των εν λόγω κενών αλλά και οι επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε η κανονική λειτουργία του σχολείου, με τα τμήματα αυξημένα φέτος ως προς τον αριθμό των μαθητών σε σχέση με πέρυσι και με πάρα πολλά κενά.

Τον ίδιο “ζήλο” επέδειξε η Υπουργός και για την αναγκαία ενίσχυση των σχολικών υποδομών. Καμία μέριμνα ως προς τη διαμόρφωση των σχολικών αιθουσών, ή της δημιουργίας επιπλέον κατάλληλων χώρων (προκάτ, κοντέινερ κτλ), επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Και όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που είναι ήδη γνωστό ότι το μέγεθος των αιθουσών στα σχολεία δεν επιτρέπει τη ταυτόχρονη παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων. Είναι πραγματικά θλιβερό, σε μια χώρα με 1.350.000 μαθητές, πάνω από το 50% του μαθητικού πληθυσμού, να βρίσκεται σε τάξεις με περισσότερους από 21 μαθητές1.

Ως προς την χρήση μάσκας για τους μαθητές, κατόπιν επισήμανσης των επιστημόνων, αυτή κρίνεται υποχρεωτική, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη σχολική κοινότητα. Η Υπουργός Παιδείας φρόντισε μάλιστα προ ημερών να καταστήσει σαφές ότι «η μάσκα είναι προσωπικό αντικείμενο που επαφίεται στην ατομική ευθύνη…». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που τα απαραίτητα μέσα προστασίας δεν παρέχονται από την πολιτεία, ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται αυτόματα με την αγορά μασκών και αντισηπτικών για τους μαθητές.

Μετά από παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την γενική κατακραυγή που υπήρξε, η Κυβέρνηση προκειμένου να “μαζέψει τα ασυμμάζευτα” ανακοίνωσε μέσω της Υπουργού Παιδείας την εφάπαξ παροχή δύο μασκών και ενός παγουρίνου σε κάθε μαθητή. Οι κωμικοτραγικές καταστάσεις στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχουν τελειωμό αφού ως Υπουργείο, αρμόδιο για την προμήθεια και διανομή των μέσων προστασίας, τέθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη σειρά του μετέφερε την αρμοδιότητα στους Δήμους μόλις πριν μία βδομάδα, γεγονός που καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την έγκαιρη παραλαβή τους από τους μαθητές.

Η Κυβέρνηση με συνεχείς παλινωδίες και αδιαφορία για τη λήψη επιπλέον μέτρων στα σχολεία, ώστε να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για ότι πρόκειται να επακολουθήσει το Φθινόπωρο.

Μια Κυβέρνηση φάντασμα, που περνά στα ψιλά γράμματα την υγεία των πολιτών και την εκπαίδευση των νέων, έως και σήμερα, με μηδενική υπευθυνότητα απέναντι στους μαθητές και τις οικογένειές τους, δεν έχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο. Μια Κυβέρνηση επικίνδυνη, που συνεχώς φάσκει και αντιφάσκει και που μας κάνει όλους να ανησυχούμε για το τι μέλλει γενέσθαι».

Πηγή και φωτογραφία: creta24.gr

[ad_2]

Ειδήσεις σήμερα:

Αυγενάκης: Αίτημα για σχολεία Μεσαράς και ΚΕΔΑΣΥ στον Δήμο Φαιστού

Κρήτη: Ερώτηση στη Βουλή για Κτηματολόγιο και ιδιωτικές εκτάσεις

Βενιζέλειο: Ερώτηση Βατσινά για την ανακαίνιση του νοσοκομείου

Κοινοποιήστε4Tweet3
Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες

Ίσως Σας Ενδιαφέρει

Βασίλης Κικίλιας
Πολιτική

Κικίλιας: 420 προσλήψεις στο Λιμενικό και νέα επιχειρησιακά μέσα

11 Αυγούστου 2026, 00:31
Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό – νέοι κανόνες για ξενοδοχεία και τουριστικές επενδύσεις
Οικονομία

Νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό: Τι αλλάζει στις επενδύσεις και τα ξενοδοχεία

7 Αυγούστου 2026, 22:54
Κώστας Τσουκαλάς
Πολιτική

Σπιτάκια Ανακύκλωσης: ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για τα 39,68 εκατ. ευρώ

7 Αυγούστου 2026, 00:20
Αυτοψία του υπουργού Υποδομών Χρίστου Δήμα στα έργα του ΒΟΑΚ στην Κρήτη.
Ηράκλειο

Επίσκεψη Χρίστου Δήμα στα έργα του ΒΟΑΚ στο Ηράκλειο – Αυτοψία στην πρόοδο

6 Αυγούστου 2026, 22:56
Φραγκίσκος Παρασύρης
Πολιτική

Παρασύρης: Στη Βουλή το αυξημένο κόστος καυσίμων για τα τουριστικά λεωφορεία της Κρήτης

1 Αυγούστου 2026, 20:16
Βατσινά για το Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου: Σοβαρές Ελλείψεις σε μια Σεισμόπληκτη Περιοχή
Πολιτική

Ελένη Βατσινά στη Βουλή: Παρέμβαση για πυροσβέστες, νερό και οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων

1 Αυγούστου 2026, 19:58

Δημοφιλή

Κρητικό γλέντι τον Δεκαπενταύγουστο στην Κρήτη

Δεκαπενταύγουστος 2026: Tα γλέντια 14 και 15 Αυγούστου

14 Αυγούστου 2026
Φωτιά στα Σελλιά Ρεθύμνου όπως φαίνεται από την παραλία του Πλακιά

Μεγάλη φωτιά στα Σελλιά Ρεθύμνου – 63 πυροσβέστες και 4 ελικόπτερα στη μάχη

14 Αυγούστου 2026
Η παράσταση «Ευτυχώς… Δυστυχής» της Θεατρικής Ομάδας Αγίας Γαλήνης

«Ευτυχώς… Δυστυχής»: Δύο θεατρικές βραδιές στην Αγία Γαλήνη

13 Αυγούστου 2026
Notosonline

Αγίας Παρασκευής 2 Μοίρες, 70400
Τηλ.: 2892 0 25226
Κιν.: 690 602 1314
Email: notosonline[@]gmail.com

Διαφήμιση   Επικοινωνία   Ποιοι Είμαστε
Cookie Policy   Προσωπικά Δεδομένα   Καιρός

Αριθμός Μητρώου emedia

© 2024 NotosOnline - Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται.

Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Τοπικά Νέα
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Lifestyle

© 2024 NotosOnline - Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται.