Στη Βουλή η αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων στην ΠΕ Ηρακλείου

Την αναγκαιότητα εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπ. Υποδομών & Μεταφορών, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 15 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Κρήτη, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές. Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή που προκλήθηκε ήταν ολοκληρωτική τόσο σε ιδιωτικές περιουσίες, αγροτικές εκτάσεις, όσο και σε σημαντικές δημόσιες υποδομές» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η Χερσόνησος, το Καστέλλι, το Θραψανό, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περιοχές όπως οι Γούβες, οι Γούρνες, η Ανάληψη και τα Μάλια επλήγησαν ιδιαίτερα. Στον κόμβο της Σταλίδας του ΒΟΑΚ, το εθνικό δίκτυο έμεινε αποκλεισμένο λόγω κατολισθήσεων, ενώ μεγάλο τμήμα του εσωτερικού οδικού δικτύου κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα, και οι εικόνες καταστροφής που αντικρίσαμε, ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη άμεσης εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων».

 

Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα: «Απαραίτητη η εκπόνηση μελετών και η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου-Κρήτης».

Οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Κρήτη, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημίες. Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή που προκλήθηκε ήταν ολοκληρωτική τόσο σε ιδιωτικές περιουσίες, αγροτικές εκτάσεις, όσο και σε σημαντικές δημόσιες υποδομές. Στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η Χερσόνησος, το Καστέλλι, το Θραψανό, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περιοχές όπως οι Γούβες, οι Γούρνες, η Ανάληψη και τα Μάλια επλήγησαν ιδιαίτερα. Στον κόμβο της Σταλίδας του ΒΟΑΚ, το εθνικό δίκτυο έμεινε αποκλεισμένο λόγω κατολισθήσεων, ενώ μεγάλο τμήμα του εσωτερικού οδικού δικτύου κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα, και οι εικόνες καταστροφής που αντικρίσαμε, ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη άμεσης εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διαχείριση των νερών της τεράστιας έκτασης των λεκανών απορροής της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου, από όπου διέρχεται ο νέος αυτοκινητόδρομος Γούρνες-Χερσόνησος. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν τέσσερα ρέματα, δύο στις Γούρνες και δύο στο τμήμα Αγριανά-Ανάληψη, για τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Ωστόσο, αντίστοιχες μελέτες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία για περιοχές όπως το Κουτουλουφάρι, τα Μάλια, η Σταλίδα και το Κόκκινο Χάνι, δεν υπάρχουν. Επιπλέον, στη περιοχή της Ανάληψης δεν υπάρχει μελέτη που να καλύπτει το τμήμα που αναπτύσσεται μέσα στον οικισμό.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το ότι η Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου την επόμενη φορά να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αλλά και για να προστατεύσει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Πότε αναμένεται να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη περιοχή  από όπου διέρχεται ο νέος αυτοκινητόδρομος Γούρνες-Χερσόνησος;

2.      Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης και ολοκλήρωσης των σχετικών αντιπλημμυρικών έργων για τη περιοχή από όπου διέρχεται ο νέος αυτοκινητόδρομος Γούρνες-Χερσόνησος;

3.      Πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης μελετών και έργων ώστε να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία και για άλλες περιοχές όπως το Κουτουλουφάρι, τα Μάλια, η Σταλίδα και το Κόκκινο Χάνι και η Ανάληψη;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Παππάς Νίκος

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Andreas Trepte

Δείξε μας την αγάπη σας! Κοινοποιήστε την είδηση