“τ΄ άστρη του ουρανού” του Πάρι Περυσινάκη

Ο Πάρις Περυσινάκης συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει με μία σειρά τραγουδιών που ερμηνεύει ο Βασίλης Σταυρακάκης.

Ο πέμπτος προσωπικός δίσκος του Πάρι Περυσινάκη έχει τίτλο «τ΄ άστρη του ουρανού». Ο γνωστός κρητικός μουσικός μας ξεναγεί μέσα από τη μελωδία στη μουσική της πατρίδας του με μία σειρά τραγουδιών στηριγμένη σε παραδοσιακές φόρμες (συρτός, μαντινάδες, ταμπαχανιώτικα, πηδηχτός, σούστα).

Ηγετικό ρόλο συνεχίζει φυσικά να έχει η λύρα και το λαούτο πάνω σε μία προσεγμένη και «καθαρή» ενορχήστρωση όπως πάντα. Η ορχήστρα πλαισιώνεται από αξιόλογους, κρητικούς και μη, μουσικούς όπως οι Νίκος Στρατάκης: λαούτο, Άρης Χατζησταύρου: κιθάρα, Μίμης Ντούτσουλης: κοντραμπάσο, Νίκος Παραουλάκης: νέυ και φλογέρα, Πάνος Δημητρακόπουλος: κανονάκι, Άγγελος Πολυχρόνου: κρουστά.

Τραγουδιστής στον δίσκο είναι ένας μεγάλος της οικογένειας των Σταυρακάκηδων, ο Βασίλης Σταυρακάκης. Καλλιτέχνης με βαθιές ρίζες στην κρητική μουσική, με προσωπική άποψη στην αισθητική και την έκφρασή του. Βρίσκεται τριάντα χρόνια στο προσκήνιο με συνεχείς εμφανίσεις  στην Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το τραγούδισμά του, βαθύ και εκφραστικό. Παιχνιδίσματα στη φωνή, ανεβοκατεβάσματα, λυγμοί και χαμόγελα συνδυάζονται με την άψογη κρητική προφορά και άρθρωσή του που σε φέρνει σε επαφή άμεση με το στίχο.

Τους στίχους του δίσκου υπογράφει ο Μήτσος Σταυρακάκης, ένας από τους πιο αξιόλογους και καταξιωμένους ποιητές-μαντιναδολόγους της Κρήτης. Πλήθος βιβλία και συνεργασίες συνθέτουν το βιογραφικό του, παράλληλα με μία 40ετή δράση στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης.

Οι στίχοι του λιτοί, με εικόνες, είναι έξυπνοι και εύστοχοι και τις περισσότερες φορές λυρικοί. Αποκαλύπτουν  μια βαθιά γνώση της κρητικής γλώσσας, των ιδιωμάτων και των λέξεων. Τα νοήματά του βαθιά αλλά προσιτά:

Κάμε ουρανέ τση λησμονιάς η μπόρα να ξεσπάσει, να περιλούσει τα πουλιά που ‘χουνε ταίρι χάσει…

Κυκλοφορεί αποκλειστικά από την Voukino Music productions & publications

archive.org