NotosOnline
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
    • ΜΕΣΑΡΑ
    • ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    • ΧΑΝΙΑ
    • ΡΕΘΥΜΝΟ
    • ΛΑΣΙΘΙ
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
SUBSCRIBE
NotosOnline
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
    • ΜΕΣΑΡΑ
    • ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    • ΧΑΝΙΑ
    • ΡΕΘΥΜΝΟ
    • ΛΑΣΙΘΙ
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
NotosOnline
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
Αρχική Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας: Τι ισχύει για τις μεταβιβάσεις εντός της παράτασης και την ακινησία

NotosOnline Από NotosOnline
2 Φεβρουαρίου 2022, 13:38
A A
cars
11
SHARES
559
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Κοινοποιήστε την είδησηΜοιραστείτε το στο Twitter

Διευκρινίσεις σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και την δίμηνη παράταση που δόθηκε για την πληρωμή τους (ισχύει μέχρι 28 Φεβρουαρίου) δίνει με αναλυτική εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οποιαδήποτε μεταβίβαση οχήματος γίνει εντός του πρώτου διμήνου του έτους, δεν συνεπάγεται και μη πληρωμή τελών λόγω της παράτασης. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι θέλουν να τα πουλήσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, πρώτα θα πρέπει να πληρώσουν τα ετήσια τέλη και μετά να προχωρήσουν στη μεταβίβαση.

Αντίθετα, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες οχημάτων σκοπεύουν στο τέλος του μήνα να τα θέσουν σε ακινησία, έχουν δύο έξτρα μήνες δωρεάν κυκλοφορίας (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) υπό μια προϋπόθεση όμως. Δεν έπρεπε να κάνουν χρήση του μέτρου των τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Εάν έκαναν χρήση του μέτρου, κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ορίζονται τα εξής:

Μεταβιβάσεις
Αναφορικά με τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας που απαιτείται για την μεταβίβαση οχήματος, δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022.
Ομοίως και στις περιπτώσεις χορήγησης βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας λόγω εξαγωγής/επαναταξινόμησης του οχήματος στο εξωτερικό, εντός της παράτασης, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη του έτους της εξαγωγής/επαναταξινόμησης, προκειμένου να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση.
Τέλη με το μήνα
Η παράταση της προθεσμίας θέσης οχήματος σε ακινησία έως και 28.2.2022, ισχύει και για τα οχήματα που έχουν τεθεί προσωρινά σε κίνηση έως τις 31/12/2021 με καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας. Στις περιπτώσεις αυτές, εφόσον μέχρι τη λήξη της παράτασης δεν καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022 ή δεν τεθεί το όχημα εκ νέου σε ακινησία, τότε για το 2021 επιβάλλεται το πρόστιμο για μη εμπρόθεσμη θέση σε ακινησία.

Άρση ακινησίας
Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας τρέχοντος έτους (έτους 2022) πριν την άρση της ακινησίας, υφίσταται και στην περίπτωση άρσης ακινησίας εντός του χρόνου παράτασης, η ακινησία δεν αίρεται εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν καταβάλει προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους κατά το οποίο γίνεται η άρση.

Διαγραφή- Ανακύκλωση
Στην περίπτωση κατά την οποία, ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο τελεί σε κίνηση, επιθυμεί την οριστική διαγραφή αυτού λόγω ανακύκλωσης, δεν οφείλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022 εφόσον παραδώσει το προς διαγραφή όχημα στα εγκεκριμένα από την Ε.Δ.Ο.Ε. κέντρα εναλλακτικής διαχείρισης ή διαγράψει οριστικά αυτό από τα μητρώα αδειών του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών, έως την ημερομηνία λήξης της παράτασης που έχει δοθεί και για τη θέση οχήματος σε ακινησία, ήτοι έως τις 28.2.2022 (Α.1268/2021). Κάτι τέτοιο ισχύει καθώς η παράδοση ενός οχήματος στην Ε.Δ.Ο.Ε προς καταστροφή/ανακύκλωση έχει ως άμεση συνέπεια την αποξένωση του κατόχου από το όχημα και ως εκ τούτου συνιστά αναγκαστική ακινησία, η οποία επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα με την εκούσια όσον αφορά σε θέματα έκπτωσης τελών κυκλοφορίας (σχετικές οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν.2367/1953 και η ΠΟΛ.1091/2012) και καλύπτει την περίοδο από την παράδοση του οχήματος έως την οριστική διαγραφή.
Στην περίπτωση κατά την οποία, ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο τελεί σε ακινησία, επιθυμεί την οριστική διαγραφή αυτού με ανακύκλωση, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, σύμφωνα με τις οποίες δεν αίρεται η ακινησία, τα δε στοιχεία κυκλοφορίας του, άδεια και πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, διαβιβάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, μετά από αίτηση του κατόχου ή ιδιοκτήτη αυτού, στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών, ή παραδίδονται από τον ίδιο, εφόσον αυτά βρίσκονται στην κατοχή του λόγω θέσης του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά.

Επιστροφές
Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης τεθεί το όχημα σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) ή διαγραφεί λόγω ανακύκλωσης, τα τέλη κυκλοφορίας δύνανται να επιστρέφονται κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χωρίς να απαιτείται για την θεμελίωση του αχρεώστητου να παρέλθει το έτος για το οποίο καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.

πηγή: ertnews.gr
Image by Erich Westendarp

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρητίνη Πιερίας: Εκδηλώσεις για το Τάγμα Εθελοντών Κρητών

120 δόσεις για χρέη: Τι αλλάζει σε servicers και καύσιμα

Βελόπουλος κατά Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά, 12 μίλια και ΑΟΖ

Κοινοποιήστε4Tweet3
Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες

Ίσως Σας Ενδιαφέρει

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ
Πολιτική

Καύσιμα: Τι προτείνει ο Ανδρουλάκης – Οι 4 παρεμβάσεις και το ιταλικό μοντέλο

27 Σεπτεμβρίου 2026, 21:26
Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική

Μητσοτάκης: Κόστος ζωής, Τουρκία, AI και νέα κυβερνητικά μέτρα

27 Σεπτεμβρίου 2026, 21:17
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Ελλάδα

Πλάκα: 6 νεκροί από την έκρηξη – Έρευνα για τα αίτια

26 Σεπτεμβρίου 2026, 21:40
Πυρκαγιά στο φορτηγό-οχηματαγωγό BLUE CARRIER 2 βόρεια της Μυκόνου
Ελλάδα

Φωτιά στο BLUE CARRIER 2: Σώοι στην Τήνο οι 29 επιβαίνοντες

25 Σεπτεμβρίου 2026, 19:14
Αμπέλι Σταφύλια
Ηράκλειο

Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων: Δηλώσεις ζημιών σε αμπέλια έως 1 Οκτωβρίου

18 Σεπτεμβρίου 2026, 16:09
Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Πρίαμος Ιερωνυμάκης
Ηράκλειο

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για τα αμπέλια που έπληξε το χαλάζι στο Ηράκλειο

18 Σεπτεμβρίου 2026, 00:48

Δημοφιλή

Καιρός

Καιρός Κρήτη: Η πρόγνωση για Μεσαρά το Σάββατο 26/9

26 Σεπτεμβρίου 2026
Τροχαίο στον δρόμο Ηρακλείου–Μοιρών

Ηράκλειο: Δύο τροχαία στον δρόμο Ηρακλείου–Μοιρών

30 Σεπτεμβρίου 2026
Αστυνομική επιχείρηση στη Μεσαρά για άσκοπους πυροβολισμούς

Μεσαρά: Τρεις συλλήψεις μετά από μπαλωθιές – Βρέθηκαν 550 φυσίγγια και 82 κάλυκες

22 Σεπτεμβρίου 2026
Notosonline

Αγίας Παρασκευής 2
Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης
Τ.Κ. 70400
Τηλ.: 2892 0 25226
Κιν.: 690 602 1314
Email: notosonline[@]gmail.com

Διαφήμιση   Επικοινωνία   Ποιοι Είμαστε
Cookie Policy   Προσωπικά Δεδομένα

Αριθμός Μητρώου emedia

Μεσαρά / Κρήτη / Ελλάδα / Κοινωνία / Οικονομία / Υγέια / Πολιτική / Πολιτισμός / Αυτοδιοίκηση / Παιδεία / Τουρισμός / Τεχνολογία / Αθλητισμός / Κόσμος / Καιρός / Εφημερεύοντα φαρμακεία

© 2026 NotosOnline - Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται.

Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Κρήτη
    • Μεσαρά
    • Ηράκλειο
    • Χανιά
    • Ρέθυμνο
    • Λασίθι
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Μεσαρά / Κρήτη / Ελλάδα / Κοινωνία / Οικονομία / Υγέια / Πολιτική / Πολιτισμός / Αυτοδιοίκηση / Παιδεία / Τουρισμός / Τεχνολογία / Αθλητισμός / Κόσμος / Καιρός / Εφημερεύοντα φαρμακεία

© 2026 NotosOnline - Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται.