Υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στις Αρχάνες

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερούσιων Μανόλης Κοκοσάλης υπέγραψαν ένα σύμφωνο-μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου Μουσείου στις Αρχάνες του Δήμου Αρχανών Αστερούσιων.

Το επερχόμενο Μουσείο θα αντικαταστήσει την παλαιά Αρχαιολογική Συλλογή, η οποία ιδρύθηκε από τους αρχαιολόγους Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη. Θα στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο-εμφιαλωτήριο του πρώην Συνεταιρισμού Αρχανών, που θα παραχωρήσει ο Δήμος στο Υπουργείο Πολιτισμού για τον σκοπό αυτό.

Η χρηματοδότηση και η κατασκευή του νέου Μουσείου θα γίνουν κοινή προσπάθεια από την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Αρχανών Αστερούσιων. Οι φορείς θα συνεργαστούν για την ανάθεση και σύνταξη των μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου.

Στο νέο Μουσείο θα εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές των Αρχανών και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και αντικείμενα που προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και της επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη. Θα παρέχει χώρο για τη φύλαξη, τη συντήρηση και την επιστημονική μελέτη των αρχαιοτήτων, καθώς και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Κατά την υπογραφή του μνημονίου, η Υπουργός Πολιτισμού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερούσιων τόνισαν τη σημασία του έργου για την περιοχή, καθώς εξυπηρετεί υπαρκτές ανάγκες και αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο της Κρήτης. Το νέο Μουσείο αναμένεται να αποτελεστεί κινητήριος μοχλός για την τοπική οικονομία και τον πολιτιστικό τουρισμό, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την εικόνα της περιοχής.

Το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, κοινοτικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από ιδιωτικές επενδύσεις. Η έναρξη των εργασιών αναμένεται να ξεκινήσει το 2023 και η ολοκλήρωση του έργου προγραμματίζεται για το 2026.

Η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών και Αστερούσιων αναμένεται να συμβάλει στην προβολή και την αξιοποίηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της περιοχής, προσφέροντας μια ποικιλία εκθεμάτων που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Επιπλέον, το Μουσείο θα λειτουργεί ως ένα κέντρο πολιτιστικής ανταλλαγής και επιστημονικής έρευνας, ενώ θα προσφέρει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ενήλικες.

Δείξε μας την αγάπη σας! Κοινοποιήστε την είδηση