Άγνοια για το μέγεθος και το εύρος των καταστροφών του σεισμού και αντιπολίτευση στον…

[ad_1]

Χάρης Μαμουλάκης: «Να ενισχυθούν οι σεισμοπαθείς επί της ουσίας, άμεσα και όχι με ενυπόθηκα δάνεια, να επανεξεταστεί το πλαίσιο και να παρασχεθεί συνολική δωρεάν συνδρομή στους πληγέντες»

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη για την αποκατάσταση των κτηρίων των σεισμόπληκτων περιοχών

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, με θέμα την αποκατάσταση του κτηριακού αποθέματος των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Ηρακλείου.

Κατά την πρωτολογία του ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού έκανε εκτενή αναφορά στην ένταση του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, το μέγεθος και την ευρεία γεωγραφική περιφέρεια των καταστροφών, παρουσίασε στοιχεία των αυτοψιών και εστίασε στο ότι τα αρχικά μέτρα ενίσχυσης πρώτης αρωγής, αν και απαραίτητα, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακαταλληλότητας του οικιστικού αποθέματος της περιοχής. Αναφέροντας ότι ζημιές έχουν παρουσιαστεί ακόμα και σε κτίρια και μνημεία εντός της πόλης του Ηρακλείου, ο Χάρης Μαμουλάκης ζήτησε να πληροφορηθεί την πρόοδο των διαδικασιών ελέγχου του Υπουργείου, πότε αναμένεται η ολοκλήρωση των εν εξελίξει ελέγχων και ποια γεωγραφική περίμετρο αφορούν, καθώς και ποιο είναι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο του Υπουργείο για την αποκατάσταση του κτιριακού αποθέματος των πληγέντων περιοχών από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Απαντώντας ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Γ. Καραγιάννης, με αοριστολογίες και γενικόλογα, απέδειξε ότι πέραν τον επικοινωνιακών ενεργειών της Κυβέρνησης, δεν έχει επί της ουσίας απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα του Χάρη Μαμουλάκη. Τα μόνα στοιχεία που έδωσε, ήταν ο αριθμός των ελέγχων (που ήταν ήδη γνωστός), ενώ για τις περιοχές που έχουν πληγεί και δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα αποφάσεις, ανέφερε απλώς ότι θα υπάρξει συμπληρωματική ΚΥΑ που θα τις συμπεριλαμβάνει.

Επανερχόμενος ο Χάρης Μαμουλάκης, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει καν αποκρυσταλλωθεί η περίμετρος που ενθυλακώνει τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ώστε να εναρμονίζονται τα ΦΕΚ και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με όλες τις πληγείσες περιοχές. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές ζημιές που έχουν σημειωθεί στο μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου, τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου, καθώς και στον τραγέλαφο που προέκυψε με το ΦΕΚ 4646 Β/7-10-2021 (το οποίο προέβλεπε ότι οι σεισμοπαθείς μπορούν να λάβουν αρωγή αποζημίωσης μόνο για ένα ακίνητο ιδιοκτησίας τους), αλλά και για τη διαδικασία του ενυπόθηκου δανεισμού που ανέφερε.

Δυστυχώς, και στην δευτερολογία του, ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών αντί να απαντήσει επί της ουσίας στις αιτιάσεις του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, αρκέστηκε να αναλώσει τον χρόνο του ασκώντας… αντιπολίτευση στα πεπραγμένα της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ, είτε έχει μπερδέψει τους ρόλους, είτε δεν έχει απαντήσεις στα ερωτήματά μας, γι’ αυτό και αρκείται στο να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν την κριτική στην ανεπάρκειά τους, δεν θα τα καταφέρουν. Οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας ζητούν απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή τους. Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποίηση του πλαισίου, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι σεισμοπαθείς επί της ουσίας, άμεσα, και όχι με ενυπόθηκα δάνεια. Να επανεξεταστεί το πλαίσιο και να παρασχεθεί συνολική δωρεάν συνδρομή στους πληγέντες και όχι μόνο για μία ιδιοκτησία. Με αυτά ως στόχους, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις πιέσεις, με κάθε διαθέσιμο τρόπο.».

[ad_2]