Στη θαλάσσια περιοχή Παληού της νήσου Λέσβου, ένα σκάφος της FRONTEX, της ευρωπαϊκής συνοριακής και ακτοφυλακής, συνάντησε μια λέμβο γεμάτη μετανάστες κατά τη διάρκεια της νυκτερινής περιπολίας του. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι επιβαίνοντες κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή, όπου έγιναν αντιληπτοί από τις τοπικές αρχές.
Η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα στην ενημέρωση, και κατά τις πρωινές ώρες, εντόπισε συνολικά 57 μετανάστες στην ορεινή περιοχή του Παληού. Σοκαριστικό στοιχείο της επιχείρησης ήταν η ανεύρεση δύο σορών κοντά στην ακτή, που μεταφέρθηκαν για νεκροψία στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Στελέχη της Λιμενικής Αρχής και των εκτάκτων υπηρεσιών, όπως το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική, έσπευσαν επίσης στο σημείο. Οι επιζήσαντες μετανάστες μεταφέρθηκαν σε χώρο καραντίνας για περαιτέρω φροντίδα και υποστήριξη.
Σύμφωνα με δηλώσεις ενός από τους διασωθέντες, υπάρχει η πιθανότητα ακόμη ενός αγνοούμενου, ο οποίος φέρεται να έπεσε στη θάλασσα κατά τη στιγμή της προσάραξης της λέμβου.