Κάλεσμα αγροτών με τα τρακτέρ στον κόμβο στα Πραιτόρια

Τα τρακτέρ τους στον κόμβο στα Πραιτόρια αναμένεται να βγάλουν την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου οι αγρότες της Μεσαράς.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, σε ανακοίνωση του καλεί τους αγρότες στη συγκέντρωση και παράταξη των τρακτέρ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:

Ο δρόμος του αγώνα για να μείνουμε στα χωράφια μας και στην παραγωγή μας είναι μονόδρομος. Πανελλαδικά οι βιοπαλαιστές αγρότες είναι στους δρόμους, τα τρακτέρ είναι σε θέση μάχης απέναντι στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν.

Η φετινή βεντέμα στο λάδι, και η αυξημένη τιμή κατά 35% περίπου από πέρυσι, δεν μας σώζει. Ο πληθωρισμός, το κόστος παραγωγής και τα έξοδα του νοικοκυριού μας έχουν απογειωθεί. Τα λιπάσματα, τα εφόδια, τα έξοδα συγκομιδής, το ρεύμα, τα καύσιμα, οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, έχουν εξανεμίσει την αύξηση της τιμής στο λάδι. Φέρνουν ξανά τον αγροτικό προϋπολογισμό τούμπα.

Ταυτόχρονα ο ΕΛΓΑ δεν έχει ακόμα αποζημιώσει τους αμπελουργούς που η παραγωγή τους καταστράφηκε.

Η νέα καλλιεργητική περίοδος, με βάση τη μέχρι τώρα ανομβρία στις ελιές, χωρίς υποδομές άρδευσης, προβλέπεται δυσοίωνη. Την επόμενη χρονιά όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

– Οι τιμές δεν είναι εξασφαλισμένα εγγυημένες με βάση το κόστος παραγωγής.
-Το κόστος παραγωγής συνεχίζει να ανεβαίνει, τα εφόδια ακριβαίνουν, τα καύσιμα έφτασαν τα 2€, τα λιπάσματα είναι απλησίαστα, το κόστος της άρδευσης και των ειδών πρώτης ανάγκης εκτινάσσονται.

Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

– Η νέα ΚΑΠ παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης μειώνει πάνω από 15% την βασική ενίσχυση, ενώ βάζει περισσότερα εμπόδια και οικονομικές επιβαρύνσεις στους αγρότες για το τμήμα των ενισχύσεων από το πρασίνισμα.

Άρα η επιλογή του αγώνα είναι μονόδρομος. Τα τρακτέρ στον κόμβο στα Πραιτώρια είναι το σημείο αναφοράς του αγώνα μας. Έχουμε πείρα, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τα ίδια προβλήματα και με τα άλλα κοινωνικά στρώματα. Δεν σταυρώνουμε τα χέρια συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους αγροτοκτηνοτρόφους της υπόλοιπης Ελλάδας.

Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες στο δρόμο του αγώνα να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας.
Τα τρακτέρ είναι εργαλεία δουλειάς, να γίνουν και εργαλεία πάλης και διεκδίκησης.

Όλοι την Κυριακή 10:00 να παρατάξουμε τα τρακτέρ μας στον κόμβο των Πραιτωρίων και να συζητήσουμε την παραπέρα οργάνωση του αγώνα μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
  • Επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.
  • Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που εκτινάσσει το κόστος του ποτίσματος.
  • Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους αμπελουργούς στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί στην παραγωγή. Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας.
Δείξε μας την αγάπη σας! Κοινοποιήστε την είδηση