Ο θεσμός των Μικροχρηματοδοτήσεων στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη – Υπάρχει σχεδιασμός…

[ad_1]

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Ένα σημαντικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, ο θεσμός των Μικροχρηματοδοτήσεων έρχεται ξανά στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Αλέξη Χαρίτση και 41 ακόμη Βουλευτών.

«Από τις αρχές του 2020, η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας σημαντική αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Το θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις ήταν από τους στρατηγικούς πυλώνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας θεσμός που μπορεί να  διευκολύνει την έναρξη και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την ένταξη στο σύστημα παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας μεγάλου τμήματος του ενεργού πληθυσμού, καταπολεμώντας τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι μικροχρηματοδοτήσεις πρέπει να αξιοποιηθούν ως εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής γι’ αυτό και ζητάμε απαντήσεις σχετικά με το εάν έχει χορηγηθεί κάποια σχετική άδεια λειτουργίας, σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα μικροχρηματοδοτήσεων με συν-επένδυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εάν εμπλέκεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα κι αν όχι γιατί, καθώς και εάν εξετάζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο τροποποίησης του ν.4701/2020 εφόσον παρατηρούνται δυσχέρειες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του.».

Αναλυτικά η Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα: «Μικροχρηματοδοτήσεις, άδειες λειτουργίας και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός;».

Από τις αρχές του 2020 η  πανδημία αλλά και τα μέτρα περιορισμού της έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας παράλληλα σημαντική αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας, που διατρέχει όλες σχεδόν τις πτυχές της. Η αύξηση της αβεβαιότητας έχει επηρεάσει τις οικονομικές αποφάσεις ατόμων και επιχειρήσεων, οι οποίες λαμβάνονται με βάση τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας. Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον άσκησης δραστηριότητας μικροχρηματοδοτήσεων και ο θεσμός παραμένει αναξιοποίητος. Το κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο, και ενώ ο νόμος 4701 που ρυθμίζει το πλαίσιο μικροχρηματοδοτήσεων ισχύει από 30.06.2020, παρουσιάζεται αδρανές.

Η «υιοθέτηση» του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις μικροχρηματοδοτήσεις, παρότι έγινε νόμος του κράτους επί κυβέρνησης ΝΔ, ήταν από τους πυλώνες της στρατηγικής της απελθούσας Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο θεσμός αυτός μπορεί να  διευκολύνει την έναρξη και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την ένταξη στο σύστημα παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας μεγάλου τμήματος ενεργού πληθυσμού και τον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι μικροχρηματοδοτήσεις, όπως παραδέχτηκε και ο τέως Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Ζαββός μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της καίριας αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος που είναι η προσαρμογή του στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε αυτή τη περίοδο, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του τραπεζικού μας συστήματος. Μέσω αυτού του θεσμού ο κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει συνολική χορήγηση, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, μέχρι του ποσού ύψους 25.000€ προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καλύψει επενδυτικές ανάγκες ή να το χρησιμοποιήσει ως κεφάλαιο κίνησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να καρπωθούν οι δυνητικοί δικαιούχοι τα οφέλη του θεσμού είναι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να χορηγηθούν άδειες λειτουργίας σε ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων. Με το ν.4701 (Α’128/30.06.2020), ως αρμόδια αρχή, επιφορτισμένη με την αδειοδότηση και την εποπτεία των εν λόγω ιδρυμάτων ορίστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι, η ΤτΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της εξέδωσε την υπ’αριθμ.178/1/02.10.2020 Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) με την οποία εξειδικεύτηκαν η διαδικασία και τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά για την παροχή άδειας λειτουργίας. Σε απάντηση της με Αρ.Πρωτ. 7413/18.06.2021 ερώτησης το Υπουργείο Οικονομικών με το με Α.Π.98570 ΕΞ 2021/09.08.2021 έγγραφο μας γνώρισε ότι έχουν ήδη υποβληθεί δύο αιτήματα αδειοδότησης στην αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, με το ως άνω απαντητικό έγγραφο μας πληροφορεί ότι εξετάζονται πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία προγραμμάτων μικροχρηματοδοτήσεων με συνεπένδυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη λήψη εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν ως εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1.     Έχει χορηγηθεί σε κάποια οντότητα άδεια λειτουργίας ως ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων;

2.     Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα μικροχρηματοδοτήσεων με συνεπένδυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; Εμπλέκεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα και εάν όχι γιατί;

3.     Εξετάζετε το ενδεχόμενο τροποποίησης του ν.4701/2020 εφόσον παρατηρούνται δυσχέρειες και καθυστερήσεις ούτως ώστε να τεθεί εν τοις πράγμασι σε εφαρμογή;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Χαρίτσης Αλέξης

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

[ad_2]