Σεισμός Τουρκία – Συρία: Χιλιάδες οι νεκροί, δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Ένας δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, σημειώθηκε μόλις 9 ώρες αργότερα.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 2.639 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα των σεισμών και χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Χιλιάδες κτίρια έχουν γίνει ερείπια.

Πότε και πού έγιναν οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία;

Ο αρχικός σεισμός έπληξε τη νότια τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, περίπου 240 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, στις 4:17 π.μ. τοπική ώρα σε βάθος περίπου 17 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ . Ο δεύτερος σεισμός, το επίκεντρο του οποίου ήταν περίπου 128 χιλιόμετρα βόρεια του Γκαζιαντέπ στην επαρχία Καχραμανμάρας της Τουρκίας, σημειώθηκε στη 1:24 μ.μ. τοπική ώρα και είχε βάθος 9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS .

Ο απολογισμός των νεκρών είναι συγκλονιστικός και έχει ξεπεράσει τους 2.600 ανθρώπους – στοιχεία που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 1.651 και ο αριθμός των τραυματιών σε 11.119, σύμφωνα με την τουρκική AFAD. Ο αριθμός των νεκρών στη Συρία μέχρι στιγμής είναι 968. Τουλάχιστον 2.353 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στη Συρία μετά τους σεισμούς.

Ενώ η πλήρης κλίμακα της ζημιάς στις υποδομές δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή, η αρχική εκτίμηση είναι καταστροφική. Μόνο στην Τουρκία, σχεδόν 3.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος.

Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας, συγκεκριμένα, για την Τουρκία αναχώρησε ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα.

 

L.X. NotosOnline