NotosOnLine
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
    • ΜΕΣΑΡΑ
    • ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    • ΧΑΝΙΑ
    • ΡΕΘΥΜΝΟ
    • ΛΑΣΙΘΙ
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
SUBSCRIBE
NotosOnLine
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
    • ΜΕΣΑΡΑ
    • ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    • ΧΑΝΙΑ
    • ΡΕΘΥΜΝΟ
    • ΛΑΣΙΘΙ
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
NotosOnLine
Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
Αρχική Κρήτη Ρέθυμνο

Σπήλι: Θετική απάντηση στο αίτημα για αναβάθμιση της πυροσβεστικής δομής

22 Αυγούστου 2026
A A
Πυροσβεστικό όχημα

Πυροσβεστικό όχημα / Πυροσβεστικό Σώμα

10
SHARES
506
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Κοινοποιήστε την είδησηΜοιραστείτε το στο Twitter

Θετική ανταπόκριση έλαβε, σύμφωνα με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, το αίτημα για αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σπηλίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια, με τον σχεδιασμό να τοποθετείται χρονικά μετά το τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Κατά την ενημέρωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιμετώπισε θετικά το αίτημα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της πυροσβεστικής παρουσίας στο νότιο Ρέθυμνο. Οι απαιτούμενες διαδικασίες αναμένεται να δρομολογηθούν μετά την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου, με στόχο η αναβάθμιση να έχει προχωρήσει έως την επόμενη.

Η θετική τοποθέτηση, πάντως, αποτελεί σε αυτή τη φάση ένα πρώτο βήμα και όχι ολοκληρωμένη διοικητική απόφαση για τη μετατροπή του Κλιμακίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Διαχρονικό το αίτημα του Δήμου Αγίου Βασιλείου

Η ενίσχυση της πυροσβεστικής δομής αποτελεί παλαιότερο αίτημα της δημοτικής αρχής. Σε προηγούμενες παρεμβάσεις είχε τεθεί το ζήτημα αναβάθμισης του Κλιμακίου σε Σταθμό Δ΄ Τάξης, ενώ μετά τις αλλαγές στην οργανωτική διάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος το αίτημα επανήλθε με αντικείμενο τη λειτουργία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την αντίστοιχη στελέχωσή της.

Ο Γιάννης Ταταράκης επανέφερε το ζήτημα με επιστολή προς την ηγεσία του Σώματος, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις αυξημένες ανάγκες πυροπροστασίας στην περιοχή και τις συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς της 29ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του Δήμου, η συγκεκριμένη πυρκαγιά συνδέθηκε με την απώλεια δύο πυροσβεστών εν ώρα καθήκοντος και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές. Οι καμένες εκτάσεις υπολογίζονται σε περίπου 53.300 στρέμματα, ενώ αναφέρονται ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αρδευτικά δίκτυα, δημοτικές υποδομές, καθώς και σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

351 πυρκαγιές από το 2017

Στο αίτημα του Δήμου αξιοποιούνται επίσης στοιχεία που αποδίδονται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφορούν τη συχνότητα των περιστατικών στην περιοχή.

Βάσει αυτών, από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 351 πυρκαγιές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Η δημοτική αρχή επικαλείται τον αριθμό αυτό ως ένδειξη της σταθερής επιχειρησιακής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή.

Οι μεγάλες δασικές και αγροτικές εκτάσεις, το ανάγλυφο και οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν κατά περιόδους αποτελούν επιπλέον παράγοντες που ενισχύουν, σύμφωνα με τον Δήμο, την ανάγκη για ισχυρότερη και επαρκώς στελεχωμένη τοπική πυροσβεστική δομή.

Αναβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις στα Δαριβιανά

Στο κτιριακό σκέλος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Όπως αναφέρει ο Δήμος, το 2025 ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στα Δαριβιανά, η οποία περιλάμβανε επεκτάσεις και νέο εξοπλισμό.

Για τις συγκεκριμένες εργασίες διατέθηκε χρηματοδότηση 240.000 ευρώ από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Το επόμενο κρίσιμο στάδιο αφορά πλέον τη διοικητική διαδικασία που απαιτείται για την αλλαγή του καθεστώτος της πυροσβεστικής δομής και τη στελέχωσή της. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που γνωστοποίησε ο Δήμος, οι σχετικές ενέργειες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το τέλος της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

NotosOnLine

Ειδήσεις σήμερα:

Δήμος Χερσονήσου: Έξι προτεραιότητες για τη νέα ΚΑΠ 2028–2034

Φωτιά στα Ζωνιανά – Ισχυρές δυνάμεις στο σημείο

Κρύα Βρύση: Τι συζητήθηκε για αποζημιώσεις και την επόμενη ημέρα μετά τη φωτιά

Ετικέτες: Γιάννης ΤαταράκηςΔήμος Αγίου ΒασιλείουπυροπροστασίαΠυροσβεστικό ΣώμαΣπήλι
Κοινοποιήστε4Tweet3
Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες Ξεκαρδάκης Επώνυμα Ανδρικά και Γυναικεία Ενδύματα στις Μοίρες

Ίσως Σας Ενδιαφέρει

Οδικό δίκτυο στην περιοχή των Πηγαϊδακίων του Δήμου Φαιστού
Μεσαρά

Πηγαϊδάκια: Αίτημα για ασφαλτόστρωση 4 δρόμων στον Δήμο Φαιστού

21 Αυγούστου 2026, 01:48
Ο Δήμος Γόρτυνας καλεί τους κατοίκους να ακολουθούν τη προβλεπόμενη διαδικασία για μπάζα και ογκώδη αντικείμενα.
Μεσαρά

Δήμος Γόρτυνας: Οδηγίες για μπάζα και ογκώδη απορρίμματα

21 Αυγούστου 2026, 00:59
Αστυνομία
Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Νεκρός 21χρονος σε τροχαίο με μηχανή και ταξί

20 Αυγούστου 2026, 18:20
Βρεφικοί σταθμοί στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας σε Καστέλλι και Αρκαλοχώρι
Ηράκλειο

Νέοι βρεφικοί σταθμοί σε Καστέλλι και Αρκαλοχώρι

20 Αυγούστου 2026, 06:03
Ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ
Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Δίκυκλο παρέσυρε 33χρονη σε διάβαση πεζών

19 Αυγούστου 2026, 11:46
Γρηγόρης Νικολιδάκης
Μεσαρά

Κομμός: Νέα ένταση για την παραλία – Καταγγελία του δημάρχου Φαιστού

18 Αυγούστου 2026, 08:05

Δημοφιλή

Γρηγόρης Νικολιδάκης

Κομμός: Νέα ένταση για την παραλία – Καταγγελία του δημάρχου Φαιστού

18 Αυγούστου 2026
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την επίσκεψή της στα Μάταλα

Όλγα Κεφαλογιάννη στα Μάταλα: Η αναφορά στη στήριξη του Δήμου Φαιστού

18 Αυγούστου 2026
Ψεκασμοί Δακοκτονίας στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας, Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου

Κρήτη: Νεκρός 85χρονος σε ελαιώνα στις Αμουργέλες

19 Αυγούστου 2026
Notosonline

Αγίας Παρασκευής 2 Μοίρες, 70400
Τηλ.: 2892 0 25226
Κιν.: 690 602 1314
Email: notosonline[@]gmail.com

Διαφήμιση   Επικοινωνία   Ποιοι Είμαστε
Cookie Policy   Προσωπικά Δεδομένα   Καιρός

Αριθμός Μητρώου emedia

© 2024 NotosOnline - Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται.

Κανένα Αποτέλεσμα
Προβολή Όλων Των Αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Τοπικά Νέα
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Lifestyle

© 2024 NotosOnline - Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται.