Τίμησαν την Μνήμη των Ηρώων στο Δάσος του Ρούβα

Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον εθνομάρτυρα Γιώργο Πενθερουδάκη (ή Τσάκαλο) και για τους Σφακιανούς ήρωες, παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της παράταξης «Μεγάλη Γόρτυνα», Μιχάλης Κοκολάκης, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ρούβα, Στέλιος Σηφάκης, ο Δήμαρχος Σφακίων, Μανούσος Χιωτάκης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γέργερης, Μανώλης Προκοπάκης και απόγονοι των ηρώων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δάσος του Ρούβα. Στην ιστορική εκκλησία του Άη Γιάννη του Προδρόμου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων.

Στο δάσος του Ρούβα, μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Δασκαλογιάννη (1770), κυνηγημένοι από τους κατακτητές, είχαν βρει καταφύγιο πρόκριτοι και πολεμιστές από τα Σφακιά, που απέδρασαν από τον Κούλε Ηρακλείου, όπου τους είχαν φυλακίσει οι Τούρκοι.

Αδύναμοι καθώς ήταν, από την πείνα και τις κακουχίες, παγιδεύτηκαν στην περιοχή εξαιτίας ενός σφοδρού χιονιά και δεν άντεξαν ξεψύχησαν εγκλωβισμένοι από τον χιονιά σε μια σπηλιά.

Στο ίδιο άγριο τοπίο έπεσε νεκρός, ηρωικά μαχόμενος, ο Γιώργος Πενθερουδακης (ή Τσάκαλος), που καταγόταν από το Ροδάκινο και κατοικούσε στους Κούμους Ρεθύμνου.

Δείξε μας την αγάπη σας! Κοινοποιήστε την είδηση