Βασίλης Λαμπρινός: «Θα είμαστε μαζί»

Με αφορμή τις τεράστιες ζημιές που άφησε πίσω της σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το Ηράκλειο, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συμπολίτες

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το Ηράκλειο τις προηγούμενες μέρες άφησε στην πόλη και στους κατοίκους της ανοιχτές πληγές.  

Πρώτα από όλα, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους ανθρώπους που υπερέβαλλαν εαυτούς κατά τη διάρκεια της θεομηνίας για να αποφύγουμε τα χειρότερα: τους εργαζόμενους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου – την Πολιτική Προστασία, την Τεχνική  Υπηρεσία, την Καθαριότητα, την ΔΕΥΑΗ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, ακόμα και τους απλούς πολίτες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις στάθηκαν αρωγοί των υπηρεσιών στο δύσκολο έργο τους.

Όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και ιδίοις όμμασι, οι ζημιές σε περιοχές όπως ο Καρτερός , η Νέα Αλικαρνασσός και άλλες, είναι  πραγματικά μεγάλες.

Οι αιτίες για αυτό είναι πολλές. Παρότι είχαμε προβεί εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες, όπως τον καθαρισμό των φρεατίων,  η σφοδρότητα των βροχοπτώσεων ανέδειξε μια σκληρή  αλήθεια: οι υποδομές της πόλεως έχουν ξεπεραστεί.

Τα φρεάτια  δεν μπορούν να σηκώσουν τόσο όγκο νερού, ακόμα και οι αγωγοί ομβρίων αποδείχθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις ανεπαρκείς. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με χρόνια προβλήματα που προκύπτουν από την άναρχη δόμηση, οδήγησαν στα πλημμυρικά φαινόμενα που ζήσαμε. 

Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι δυστυχώς, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ακραίες καιρικές συνθήκες τέτοιας έντασης θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε τις προτεραιότητές μας.  Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκαλέσω σύσκεψη όλων των αρμοδίων με στόχο να εντοπιστούν οι παρεμβάσεις που μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να περιορίσουμε το ενδεχόμενο να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με αντίστοιχες καταστάσεις. Και παράλληλα, για να δρομολογήσουμε μακροπρόθεσμες και οριστικές λύσεις εκεί που είναι αυτό εφικτό.

Εντωμεταξύ, ήδη, από το πρωί της Πέμπτης, έχω δώσει εντολή  να ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή των  ζημιών σε όλη την πόλη.

Θέλω να  διαβεβαιώσω, ειδικά τους πληγέντες, ότι δεν θα είναι μόνοι τους σε ετούτη τη δοκιμασία. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποζημιωθούν.  

Σε κάθε περίπτωση, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα είμαστε μαζί.»

[ad_2]