Χανιά: Απεργούν μουσικοί και καλλιτέχνες

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2023, μουσικοί και καλλιτέχνες στην Αντιπεριφέρεια Χανίων θα πραγματοποιήσουν απεργιακή κινητοποίηση, απαιτώντας αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας.

Κείμενο: Μια σημαντική απεργιακή κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, στις 10:30 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Η πρωτοβουλία αυτή οργανώνεται από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο/Παράρτημα Κρήτης/Χανιά, με στόχο την κλιμάκωση των αιτημάτων των καλλιτεχνών για βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης.

Οι συμμετέχοντες στην απεργία επιθυμούν την άμεση κατάργηση του Π.Δ. 85/22 και αντιτίθενται στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στο επίπεδο της μεταλυκειακής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Απαιτούν τη συγκρότηση δημόσιων, δωρεάν και αποκλειστικά ανώτατων καλλιτεχνικών σχολών στα πανεπιστήμια, που θα καλύπτουν τα αντικείμενα των μουσικών, των ηθοποιών, των χορευτών και των σκηνοθετών.

Επιπλέον, ζητούν την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο, καθώς και την ανάπτυξη ενός συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια έως το πανεπιστήμιο. Απαιτούν επίσης την αντιστοίχιση παλαιότερων τίτλων σπουδών με ευθύνη των πανεπιστημίων και του ΥΠΑΙΘ.

Για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, οι καλλιτέχνες ζητούν τη θέσπιση συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους χώρους, όπως λυρική, ωδεία, τηλεόραση, συναυλίες, στούντιο και εστίαση.

Η απεργιακή κινητοποίηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική έκφραση των αιτημάτων των εργαζομένων και των καλλιτεχνών για καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι καλλιτέχνες επιδιώκουν να ενώσουν τις φωνές τους και να αγωνιστούν για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, ενισχύοντας τη θέση τους στην κοινωνία.

Δείξε μας την αγάπη σας! Κοινοποιήστε την είδηση