«Ο Πόλεμος Τελικά Δε Θα Νικήσει» στο Πολύκεντρο Βουκολιών

Με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας σε σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Βόρεια Ευρώπη και θέλοντας να δηλωθεί η χίμαιρα του πολέμου και η αναγκαιότητα της ειρήνης διοργανώνετε και παρουσιάζεται η επίκαιρη ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ο πόλεμος τελικά δε θα νικήσει» στο Πολύκεντρο Βουκολιών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, στις 19:00, στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά, με Ελεύθερη Είσοδο.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με την υποστήριξη της Αίθουσας Τέχνης Match More και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και συμμετέχει στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2022, που φέτος συμπληρώνει 10 συνεχόμενα χρόνια Δράσεων Πολιτισμού.

Την έκθεση επιμελούνται ο Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης κ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ellen Weijers, Loes Huisint Veld, Steve Gianakos, Μαγδαληνή Βογιατζή, George Grosz, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Μιχάλης Δουκουμετζάκης, Azadeh Etebarian, Αντιγόνη Καββαθά, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Αθανάσιος Καλατζής, Νίκος Καμπιανάκης, Μανώλης Καραταράκης, Νίκος Κατερουδάκης,Manuella-Karin Knaut, Alex Komodikis, Δήμητρα Κουφάκη, Γιώργος Λεωνιδόπουλος, Βαγγέλης Λυμπουρίδης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ματθαίος Μακαρόνας, Φάνης Μανουσάκης, Ελένη Μανωλαράκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Δημήτρης Μεράντζας, Ιωάννης Μονογυιός, Νίκος Μπασιάς, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Baptiste Debombourg, Ελένη Παυλοπούλου, Νατάσα Πουλαντζά, Κώστας Σπανάκης, Κωνσταντίνος Σταματίου, Γιάννης Στεφανάκις, Ελευθερία Σωτηροπούλου, Χρήστος Τσάμης, Αντώνης Φραντζεσκάκης.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης σε δήλωσή του τόνισε: “… Με την έκθεση σύγχρονης τέχνης που διοργανώνουμε στο Πολύκεντρο Βουκολιών, πέρα που εδραιώνουμε την λειτουργία του, ως ένα σταθερό χώρο αναφοράς πολιτισμού, παράλληλα εκφράζεται η ευαισθητοποίηση των καλλιτεχνών απέναντι στη λαίλαπα του πολέμου που μαίνεται όχι σε κάποιο μακρινό σημείο του πλανήτη αλλά δίπλα μας,
στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη αλλά πρέπει διαρκώς να επαγρυπνούμε και να αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν …”

Ο επιμελητής Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει:«Η σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής υπήρξε πολυκύμαντη και είναι πολυσχιδής. Η τέχνη μπορεί να συμβάλει στον πολιτικό λόγο, υποστηρίζοντας συγκεκριμένες ιδεολογικές θέσεις. Συχνά η τέχνη έχει μια ρηξικέλευθη επιρροή που συμβάλλει στην αλλαγή παγιωμένων καταστάσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά στα θέματα της βίας και του πολέμου. Τα παραδείγματα που πιστοποιούν το παραπάνω είναι πολλά: ο πόλεμος στο Βιετνάμ στηλιτεύτηκε από τους καλλιτέχνες όπως και η δικτατορία στην Ελλάδα. Πρόσφατα οι καλλιτέχνες συστρατεύθηκαν με τα κινήματα διαμαρτυρίας στο Ιράν για την πολιτιστική αστυνομία αλλά και με τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο της Ουκρανίας. Λειτουργώντας ως η συνείδηση της κοινωνίας, η τέχνη είναι ευαίσθητος δέκτης όσων οι άνθρωποι θεωρούν σημαντικά και επίκαιρα».

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και κατασκευών μικτής τεχνικής, θα είναι ανοιχτή στο Πολύκεντρο Βουκολιών από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00, Σάββατο 17:00-20:00 και Κυριακή 11:00-19:00, μέχρι 31.10.2022, με Ελεύθερη Είσοδο , με την στήριξη και του Μορφωτικού Ομίλου και του Συλλόγου Γυναικών Βουκολιών.