Σημανδηράκης: «Αποφράδα ημέρα για τα Χανιά»

 

55 χρόνια από την τραγωδία του ναυαγίου «Ηράκλειον»

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, προέβη στο ακόλουθο μήνυμα, αναφορικά με τη συμπλήρωση 55 ετών από την τραγωδία του ναυαγίου «Ηράκλειον», που συγκλόνισε τα Χανιά.

Το μήνυμα του Δημάρχου Χανίων:
«Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα ημέρα της 8ης Δεκεμβρίου του 1966, όταν στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας σημειώθηκε το ναυάγιο του επιβατηγού / οχηματαγωγού πλοίου “Ηράκλειον”, στο υγρό τάφο του οποίου παρασύρθηκαν 273 ψυχές.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά δεν ξεχνούμε ότι η πόλη μας βυθίστηκε στο πένθος το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου του 1966 από το μοιραίο ταξίδι του “Ηράκλειον”, που απέπλευσε από τη Σούδα για Πειραιά.

Τρία χρόνια μετά το ναυάγιο ένα αεροσκάφος της Ο. Α. που εκτελούσε πτήση Χανιά – Αθήνα, συνετρίβη στην Κερατέα.

Τρία χρόνια μετά το ναυάγιο του Ηρακλείου, την ίδια μέρα, 8 Δεκεμβρίου, ένα αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε πτήση Χανιά – Αθήνα, συνετρίβη στην ορεινή περιοχή της Κερατέας, βυθίζοντας τον τόπο και πάλι στο πένθος.

Τα Χανιά θυμούνται σήμερα ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας, δυο πολύνεκρα δυστυχήματα που με διαφορά μόλις τριών ετών, στέρησαν από τον τόπο μας 331 συνανθρώπους μας.

Αποφράδα ημέρα για τα Χανιά

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την 8η Δεκεμβρίου, ως αποφράδα ημέρα για την πόλη μας.

Δεν ξεχνάμε όλους αυτούς που χάθηκαν, ανάμεσα τους μικρά παιδιά και ολόκληρες οικογένειες, αλλά και όλους αυτούς που άφησαν πίσω τους να ζουν με την βαριά απώλεια».